Månedens navn – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

navn.ku.dk > Månedens navn

Månedens navn

Jul – en gammel traver som gik af mode

01. december 2017

Vi kender ordet Jul som mellem- og efternavn i flere stavemåder. Men indtil for ret nyligt var det også i brug som fornavn – hvorefter brugen pludselig stoppede midt i det 20. århundrede.

Læs mere

Luther – en rundtur i reformatorens navn

01. november 2017

Martin Luther har nu været et kendt navn i 500 år, men hvad kommer hans berømte familienavn egentlig af? Det er mere kompliceret end man skulle tro, og en tysk navneforsker har måttet skrive en hel bog om emnet for at få rede på alle de farverige forklaringer.

Læs mere

Ninsta – et underligt navn på Danmarkskortet

01. oktober 2017

Navnet på et lille farvand ved Fejø nord for Lolland ser alt andet end dansk ud. Men hvad er forklaringen bag det umiddelbart fremmedartede stednavn?

Læs mere

Rønnebæk-Sibberup – og andre steder, som ikke vil forveksles

01. september 2017

Rønnebæk-Sibberup er et langt navn til en lille landsby sydøst for Næstved. Navnet har da heller ikke altid været så langt. Før 1900-tallet kendtes byen kun som Sibberup, og det korte navn kan stadig bruges om byen. Så hvorfor overhovedet blande Rønnebæk ind i det?

Læs mere

Grønland på udenlandsk

01. august 2017

En interessant lille samling med grønlandske stednavne på Afdeling for Navneforskning rummer blandt andet historien om et stræde, der blev navngivet uden at findes.

Læs mere

William – et drengenavn i sin bedste alder

01. juli 2017

I midten af juli offentliggør Danmarks Statistik top-50-listerne over de mest brugte fornavne. Helt i top finder vi måske – igen – et drengenavn med en gammel tysk oprindelse og moderne international popularitet.

Læs mere

Fandens Øjesten – djævelen skjuler sig i Stenstrup

01. juni 2017

Fanden og hans djævle skjuler sig mange steder i det danske sprog, og det gælder også vores stednavne. De kan gemme sig så godt, at stednavneforskere skal tilbage til de ældste kilder for ikke at blive snydt.

Læs mere

Tastris - så Plinius lyset ved Skagen?

01. maj 2017

Vores forfædre begyndte først at skrive meget sent i forhold til de gamle kulturer i Mellemøsten og omkring Middelhavet, og før vikingetiden skal man helt tilbage til de romerske kilder for at finde nedskrevne stednavne fra det område som skulle blive til Danmark.

Læs mere

Dansk Vestindien - kolonial stednavngivning på de tidligere Dansk-Vestindiske Øer

31. marts 2017

For 100 år siden, den 31. marts 1917, afgav Danmark sine sidste tropekolonier. Den koloniale navngivning viser dog stadig sine spor, og nogle gange gemmer den på en kompliceret sproglig historie.

Læs mere

Bent(e) – en tilbagevendende navnemode?

01. marts 2017

Mandsnavnet Bent og kvindenavnet Bente har fulgtes ad gennem den danske navnehistorie og blev begge modenavne i midten af 1900-tallet. Er de mon klar til en ny periode på toppen?

Læs mere

Football Club København - og alle de andre danske FC-klubber

01. februar 2017

Ikke mindre end 149 danske fodboldklubber har valgt at bruge den engelske forkortelse FC (eller F.C.) i deres – som regel dansksprogede – navn. Medbetydningen af dette navnevalg har dog varieret gennem tiden.

Læs mere

At lave en Houdini

01. januar 2017

På engelsk/amerikansk findes udtrykket to pull a Houdini (on someone). Det er også indlånt i dansk og har mange paralleller.

Læs mere

Nissegangen - mellem ulykker og katastrofer

01. december 2016

Et særligt københavnsk stednavn synes at have en tendens til at dukke op i forbindelse med historiske ulykker for byen.

Læs mere

Sortensvend - et mørkt og bundløst hul ved Storebælt

01. november 2016

Der knytter sig mørke og uheldssvangre sagn til Sortensvend eller Sortensvælg, som stedet også kaldes: drenge, der forsvinder i et bundløst vandhul, en uheldsvanger røst fra dybet, og lidt til.

Læs mere

Tagen - en københavnsk navnespecialitet

01. oktober 2016

Gadenavnet Tagensvej i København vidner om en særlig københavnsk måde at håndtere person- og stednavne på.

Læs mere

Saxenhøj - den romantiserede anstalt

01. september 2016

Saxenhøj er navnet på en institution i Sakskøbing på Lolland. Institutionen fejrer i år sit 150 årsjubilæum, men navnet er ikke helt så gammelt.

Læs mere

Carit Etlar – bogstavleg eller tatersprog?

01. august 2016

Forfatteren Carl Brosbøll (1816-1900) lagde selv et mytologiserende røgslør ud over valget af sit pseudonym Carit Etlar, men valget skyldtes måske også et hensyn til datidens moral.

Læs mere

Warnez – fra Frankrig til Matador

01. juli 2016

Det sjældne efternavn Warnez, leder tankerne hen på det mere hjemlige Varnæs, der både er navnet på en sogneby i Sønderjylland og på en fiktiv familie.

Læs mere

Blak

01. juni 2016

De gamle danske sagn byder på mange stridigheder om jord og markskel. Et sønderjysk sagn af den type giver en særegen forklaring på slægtsnavnet Blak.

Læs mere

Djalmar

01. maj 2016

Drengenavnet Djalmar bruges pludselig i 1840'ernes København. Først da en ny, spændende kildetype for nyligt blev tilgængelig, dukkede en plausibel forklaring på oprindelsen op.

Læs mere

Hundested

01. april 2016

Det nordsjællandske Hundested er navnet på et færge- og fiskerleje. Byen har dog hverken en fisk eller en hund som vartegn, men derimod en sælhund – hvilket kan have forbindelse til navnets oprindelse.

Læs mere

Elvi

01. marts 2016

Pigenavnet Elvi har ikke, som man måske umiddelbart ville tro, forbindelse til the King of Rock'n'Roll, Elvis Presley, men har ældre rødder.

Læs mere

Himmelpind

01. februar 2016

Inden for det såkaldte Trekantområde finder man i vore dage ikke mindre end fem eller måske endda seks lokaliteter med navnet Himmelpind. Det er uklart hvordan det særegne navn er opstået og har spredt sig så markant i lokalområdet.

Læs mere

Hugentorsk

01. januar 2016

Mange har nydt den traditionsrige nytårstorsk ved årsskiftet, men mon nogen har tænkt på at ordet torsk findes som efterled i et stednavn?

Læs mere

Lucia

01. december 2015

Helgeninden Lucia har ikke haft nogen betydelig rolle i den danske kirke, men navnet kendes herhjemme allerede fra omkring år 1200.

Læs mere

Allehelgensgade

01. november 2015

Allehelgen optræder nu om dage i Danmark i to meget forskellige ordformer og med to meget forskellige indhold.

Læs mere

Brugge (eller Brygge)

01. oktober 2015

1. oktober 2015 spiller FC Midtjylland udekamp mod Club Brugge. Udtalen af bynavnet Brugge på dansk har en ganske kompliceret historie.

Læs mere

Jensen

01. september 2015

Jensen har været det mest almindelige efternavn i Danmark i århundreder, men det ser ud til at det i løbet af 2015 kan blive overhalet.

Læs mere

Høstvej

01. august 2015

August måned kaldtes tidligere høstmåned, så lad os kigge nærmere på, hvorledes navnetemaet "høst" er behandlet af de kommunale vejnavneudvalg.

Læs mere

Apollo

01. juli 2015

Kan et uægte drengebarn født i 1809 af jævne forældre virkelig være opkaldt efter en græsk gud?

Læs mere

Torplette Bord

01. juni 2015

Det besynderlige vejnavn Torplette Bord har affødt flere henvendelser til Afdeling for Navneforskning. For hvad i alverden betyder det navn?

Læs mere

Højerup Kirke

01. maj 2015

Navnet på den gamle Højerup Kirke yderst på Stevns Klint er på mange måder ganske ligetil for en stednavneforsker, men et lokalt sagn har alligevel en meget anderledes forklaring.

Læs mere

Udby

01. april 2015

Når byer kaldes Udby, kan det i virkeligheden betragtes som et forsøg på at gøre vort lille land større, end det egentlig er.

Læs mere

Rochegune

01. marts 2015

Rochegune og Flemming er to eksempler på teatrets indflydelse på dansk navngivning.

Læs mere

Mørkøv

01. februar 2015

Navnet Mørkøv har ikke givet de store udfordringer for stednavneforskere, men til gengæld er der andre faggrupper der har haft deres problemer.

Læs mere

Elvis

01. januar 2015

Den 8. januar 2015 er det præcis 80 år siden, at "the King of Rock and Roll" kom til verden. Oprindelsen til hans navn er uklar, men der findes flere bud.

Læs mere

Juldagoline

01. december 2014

I en folketælling fra Bornholm fra 1845 møder man det forunderlige pigenavn Juldagoline.

Læs mere

Clemens

01. november 2014

Meget lidt vides om den Sankt Clemens som med religionsskiftet fik indflydelse på både sted- og personnavne i Danmark.

Læs mere

Ølgod

01. oktober 2014

Oktober og Oktoberfesten giver anledning til at kigge nærmere på danske navne som indeholder øl.

Læs mere

Barfredholm

01. september 2014

Navnet på et middelalderligt borganlæg på Samsø har en særlig interessant historie som viser hvordan stednavne kan ændre sig gennem tiden, ofte på overraskende vis.

Læs mere

Pødenphant

01. august 2014

Pødenphant hører til de mere ejendommelige danske slægtsnavne, omend det ikke er så sjældent, som man kunne tro. Men hvorfra kommer det usædvanlige navn?

Læs mere

Brasilien

01. juli 2014

Det måske mest anvendte stednavn i danske medier i disse dage er Brasilien. Men det er nok de færreste, der ved, hvad navnet Brasilien i grunden betyder.

Læs mere

Vitus

01. juni 2014

Den 15. juni er den hellige Vitus' helgendag. Hans navn er tiltagende populært.

Læs mere

Norgesminde

01. maj 2014

Et landsted opført i Hellerup i 1813 fik det vemodige navn Norgesminde til minde om tabet af Norge, der ved Kielerfreden i 1814 blev et kongerige under Sverige.

Læs mere

Dybbøl

01. april 2014

Selve stednavnet Dybbøl har ikke meget med krig, død og ødelæggelse at gøre, men det fortæller på sin egen måde om hvordan landet blev 'erobret' i den tidlige middelalder.

Læs mere

Odense

01. marts 2014

Odense er 'kun' Danmarks tredjestørste by, men alligevel en af de mest berømte. Navnet er sammensat af gudenavnet Odin og et gammeldansk ord for helligdom.

Læs mere

Brian

01. februar 2014

Fordomme om navnet Brian er der nok af, og at det generelt forbindes med en utilpasset rod fra de lavere sociale lag, er ikke nogen nyhed.

Læs mere

Ventegodt

01. januar 2014

Navnet Ventegodt er kendt som både gårdnavn, husnavn, villanavn og som slægtsnavn.

Læs mere

Juleøen

01. december 2013

Den ø i Stillehavet som kendes som Juleøen, kaldes på én gang det samme og noget andet på beboernes eget sprog.

Læs mere

Vintervej

01. november 2013

Med vinteren for døren kan det være passende at se lidt nærmere på stednavnet Vintervej. Det bæres i dag af i alt fire veje rundt om i landet.

Læs mere

Frans

01. oktober 2013

Den 4. oktober er det navnedag for alle som hedder Frans.

Læs mere

Parmo

01. september 2013

Navnet Parmo er i Danmark mest kendt som digteren Carl Plougs første fornavn, og det har i dag omkring 150 bærere. Det kan dog være vanskeligt at sige noget om oprindelsen og betydningen.

Læs mere

Jelling

01. august 2013

Inden for rammerne af det store Jellingprojekt ses der også på områdets stednavne, herunder selve navnet Jelling.

Læs mere

Tissø

01. juli 2013

Navnet på søen i Vestsjælland har sandsynligvis forbindelse til gamle guder – og et stort bygningskompleks fra jernalder og vikingetid.

Læs mere

Hyldebusk

01. juni 2013

Man kan undre sig over hvordan en plantebetegnelse er blevet til et gårdnavn. Men forklaringen er karakteristisk for stednavne på Læsø.

Læs mere

Superkilen

01. maj 2013

Et rekreativt område i form af tre pladser med tre forskellige grundfarver, temaer og navne er for nyligt blevet indviet på Nørrebro i København. Men også det samlede anlæg har fået et navn.

Læs mere

Langtbortistan

01. april 2013

Langtbortistan er oprindeligt et litterært stednavn, men har siden vundet hævd også uden for donaldismens verden.

Læs mere

Axel Axgils Plads

01. marts 2013

23. februar 2013 blev en ny plads i hjertet af København navngivet Axel Axgils Plads.

Læs mere

Irma

01. februar 2013

Forældre får i stigende grad lov til at give deres børn firmanavne som for eksempel Matas, Silvan og Arla. Omvendt kan et navn også gå fra at være personnavn til at blive firmanavn.

Læs mere

Leudo

01. januar 2013

Danske pigenavne med -o-endelse findes, men de er sjældne. I dette tilfælde skal man over Amager for at finde oprindelsen.

Læs mere

Sylten

01. december 2012

I et lavtliggende område ved Mariager Fjord finder man engområdet Sylten. Navnet har dog ikke umiddelbart noget med den populære julespise at gøre.

Læs mere

Storm

01. november 2012

Orkannavnet Sandy er en af mange udviklinger af navnet Alexander, men hvordan er det egentlig med personnavnet Storm?

Læs mere

Gøgsig

01. oktober 2012

Denne måneds navn udmærker sig ved både at være et naturnavn, et bebyggelsesnavn og et personnavn på samme tid.

Læs mere

Geo

01. september 2012

Geo er vel mest kendt som forkortelse for faget geografi. Men Geo er også et drengenavn med omkring 100 danske navnebærere.

Læs mere

Zornig

01. august 2012

Slægtsnavnet Zornig optræder for tiden hyppigt i de danske medier, og det er hvad navneforskere kategoriserer som et spottenavn.

Læs mere

Cirkel

01. juli 2012

Hvordan gik det til, da Cirkel tog turen fra navn på en geometrisk form til også at være et pigenavn?

Læs mere

Norna

01. juni 2012

Månedens navn forekommer både som substantiv, som pigenavn og som et navn på en organisation for navneforskere.

Læs mere

Jersie

01. maj 2012

Mange tænker at landsbynavnet Jersie kan have noget at gøre med Jersey. Men bag navnet gemmer sig en helt anden historie.

Læs mere

Plænen

01. april 2012

I Tivoli finder man Plænen, men hvorfor hedder den sådan, når der ikke vokser græs?

Læs mere

Skorstengaard

01. marts 2012

Kan man hedde Skorstengaard? Svaret er ja, men det er et overraskende navn selv for en navneforsker.

Læs mere

Dacia

01. februar 2012

Middelalderens latinske betegnelse på Danmark var Dacia. Dacia eller Dacien var tidligere navnet på et landområde i Østeuropa, og koblingen til Danmark synes at bygge på misforståelser.

Læs mere

Preben

01. januar 2012

Preben kan synes at være et meget dansk navn, men i virkeligheden er det af slavisk – eller nærmere bestemt vendisk – oprindelse.

Læs mere

Julebæk

01. december 2011

På Sjællands nordkyst mellem Helsingør og Hornbæk ligger den lille bebyggelse Julebæk, oprindelig blot et par huse, senere i en periode også et trinbræt og en skovriderbolig.

Læs mere

Corydon

01. november 2011

Danmarks nye finansminister har bragt efternavnet Corydon frem i lyset, og ved første øjekast ser det ud til at være kommet til Danmark via indvandring.

Læs mere

Serie

01. oktober 2011

Serie er registreret 91 gange som pigenavn i Danskernes Navne fra 2005 og er altså god nok.

Læs mere

Kordilgade

01. september 2011

Gågaden i Kalundborg hedder Kordilgade. Og det er et navn, som navneforskere har haft svært ved at tolke entydigt.

Læs mere

Tristan

01. august 2011

Tristan har ligget på Danmarks Statistiks liste over de 50 mest populære drengenavne siden 2008, men tidligere var det et meget sjældent navn i Danmark.

Læs mere

Andeby

01. juli 2011

Denne måneds emne hører under den litterære onomastik.

Læs mere

Femte Juni Plads

01. juni 2011

Der er ikke mange navne i Danmark med en dato som første led. De få, der er, knytter sig alle til nogle store nationale begivenheder.

Læs mere

Vincent

01. maj 2011

Danmarks yngste prins kom 14. april til at hedde Vincent, og vi må forvente, at navnet i de kommende år vil opleve en væsentlig popularitetsfremgang.

Læs mere

Asger

01. april 2011

Drengenavnet Asger har rødder mere end 1.000 år tilbage i tiden, men i sin moderne form er det faktisk en rekonstruktion.

Læs mere

Suleima

01. marts 2011

Suleima er et sjældent navn i dagens Danmark, også blandt indvandrere. Tidligere havde navnet dog en vis udbredelse – endda som et slags skældsord.

Læs mere

Copenhagen

01. februar 2011

Hvordan kan det være at København på engelsk er endt med den mærkelige form med et g?

Læs mere

Johannes - kært navn har mange børn

01. januar 2011

Det mandlige fornavn Johannes er nok det af alle gennem tiden kendte fornavne i Danmark, der har fostret flest varianter og kortformer.

Læs mere

Blækhuse

01. december 2010

I Vorup sogn syd for Randers findes Blækhusene, en gruppe af mindre huse som nu helt er endt som en forstad til Vorup.

Læs mere

Voss

01. november 2010

Udtalen af bogstaverne "f" og "v" volder ikke problemer i almindeligt talt dansk, men i personnavne er det ikke helt så enkelt.

Læs mere

Aarhus

01. oktober 2010

Borgmesteren i Århus har foreslået at ændre byens stavemåde fra Århus til Aarhus. Det er en sag som behandles af Stednavneudvalget – der har 100 års jubilæum i år.

Læs mere

Århus

01. september 2010

Tidligere har man opfattet navnet Århus som et oprindeligt 'Åre-hus'. Men det er slet ikke navnets rigtige oprindelse.

Læs mere

Basse

01. august 2010

De fleste har hørt om de to store runesten i Jelling, men kun få kender til den tredje. Den er på sin vis heller ikke helt så spændende, men indeholder til gengæld det ældste kendte belæg på mandsnavnet Basse.

Læs mere

Sommer

01. juli 2010

I 2008 kunne danske tv-seere følge med i dramaet om familien Sommer. En opdigtet familie, men fuld af relationer til vor tids virkelige liv. Også familiens efternavn Sommer har nær forbindelse til virkeligheden.

Læs mere

Emma

02. juni 2010

Navnets popularitet i Danmark begyndte midt i 1990'erne, og lige siden dengang har Emma været blandt de 5 mest populære. Men noget af det interessante ved Emma er, at det langtfra bare er os danskere, der har kastet vores kærlighed på navnet.

Læs mere

Majbritt

14. maj 2010

Majbritt er det navn der er godkendt af Familiestyrelsen i flest forskellige staveformer. Og det er da også et ganske kompliceret navn.

Læs mere

Aprilvej

02. april 2010

Rundt om i Danmark findes der i alt ni veje med navnet Aprilvej. Der er dog ingen af de ni veje som bærer navnet fordi der er noget særlig aprilagtigt over dem.

Læs mere

Ribe

02. marts 2010

Ribe er den første danske by som vi kender omtalt ved navn. Men hvad navnet betyder, er der ikke enighed om.

Læs mere

Alexander

05. januar 2010

Navnet er brugt på de fleste europæiske sprog og har også hebraiske, persiske og arabiske former. Det er blevet båret af mange berømte mennesker gennem tiden - ligesom det har givet navn til adskillige byer!

Læs mere

Nisse

09. december 2009

De fleste kender nok ordet nisse som en betegnelse for et lille drilagtigt væsen med rød hue, men det er faktisk også et personnavn – og er endda nok snarere startet som et personnavn end som en betegnelse.

Læs mere