5. januar 2010

Alexander

Navnet Alexander er oprindeligt græsk og betyder "menneskers beskytter".

Det er et af de navne som har givet anledning til mange varianter på forskellige sprog. På de europæiske sprog kender vi fx Alec, Aleck, Alex, Allie, Sander, Al, Alick, Alistair, Lex, Sasha, Sandy, Sascha, Xander, Zander, Aleko og Lexo. På persisk og arabisk kender man fx varianten Iskander.

Det kan også staves på forskellige måder, men herhjemme er den mest udbredte formen med x. Danmarks Statistik har således 9458 der hedder Alexander, mens kun 584 hedder Aleksander – og 4832 hedder Alex.

Kurve over Alexanders popularitet

I 90'erne blev Alexander et modenavn, og det toppede i 1994 hvor 624 små drenge blev navngivet Alexander. Ganske i øvrigt som pigenavnet Alexandra – der dog altid har været noget mindre brugt end drengenavnet og toppede med 47 nye bærere i 1993.

Fra Makedonien til Alsønderup

Den nok mest berømte bærer af navnet er den makedonske konge Alexander den Store som levede fra år 356 til 323 før vor tidsregning. Han grundlagde et kolossalt imperium som dog hurtigt gik i opløsning, men blandt de mange spor som han efterlod sig undervejs, er over 20 byer som han opkaldte efter sig selv.

Den mest kendte er Alexandria i Egypten, men et andet interessant eksempel er Kandahar i Afghanistan, et navn som er afledt af Iskanderiya – efter Alexanders persisk-arabiske form Iskander.

På dansk grund har personnavnet Alexander også givet anledning til stednavne. Et eksempel er landsbyen Alsønderup i Nordsjælland: Vi kender navnet i sin tidligste form fra slutningen af 1100-tallet hvor den hedder Alexander Thorp – med betydningen "Alexanders udflytterbebyggelse". Der er dog næppe tale om den samme Alexander som lagde navn til Alexandria og Kandahar.