Modenavne i Norden

Nordiske modenavneI Danmark tager mange små piger med navne som Freja, Emma, Ida og Lærke deres første skridt i disse år. Og blandt de små drenge er navne som Lucas, Mikkel, Emil og William populære. Men er det kun i Danmark, at disse navne har fundet vej til toppen, eller følges vores navnetrends med vores svenske og norske naboers?

Lucas er nummer et

Svaret er et godt stykke hen ad vejen ja. Mange af de navne, som nybagte forældre i Danmark, Norge og Sverige falder for, er de samme. Allertydeligst ses det på topscoreren på listerne over de mest brugte drengenavne: Lucas har nemlig indtaget førstepladsen i alle tre lande de seneste år.

På listerne fra 2009 finder man derudover både Oliver og William på alle tre landes top 10-lister, og Emil er nummer tre i Danmark, nummer to i Norge og nummer 12 i Sverige. Lige sådan er Alexander nummer tre i Norge, nummer seks i Sverige og nummer 12 i Danmark.

Nyfødte Lucas'er i Norden

Nyfødte Lucas'er (og Lukas'er) i Danmark, Sverige og Norge. Tallene skal ses på baggrund af landenes forskellige indbyggertal (5,5 mio. i Danmark, 9,2 mio. i Sverige og 4,7 mio. i Norge). Norge er kommet lidt senere med på trenden end de andre lande, men også her ligger Lucas nu i top.

Emma er eneste overlap på top 10

Kigger man på de nordiske lister over populære pigenavne, ser man, at der er mindre overlap end hos drengene. I 2009 var Emma nemlig det eneste navn, der figurerede på alle tre landes top 10-lister. Netop Emma har til gengæld haft sin faste plads på top 10-listerne i både Danmark, Norge og Sverige i adskillige år – og har flere gange indtaget førstepladsen i alle tre lande.

Listerne fra 2009 har da også fællestræk, da for eksempel Maja, som er nummer to i Sverige, er nummer 13 i Danmark og 17 i Norge, og Ida, som er nummer tre i Danmark, er nummer otte i Norge og 15 i Sverige. Sara(h) og Sofie er desuden på top 10 i både Danmark og Norge, mens Linnea findes på top 10 i både Norge og Sverige.

Nyfødte Emma'er i Norden

Nyfødte Emma'er i Danmark, Sverige og Norge. Tallene skal ses på baggrund af landenes forskellige indbyggertal (5,5 mio. i Danmark, 9,2 mio. i Sverige og 4,7 mio. i Norge). Navnets popularitet kulminerede helt samtidigt i Norden, og det er stadig meget populært i alle tre lande.  

Korte pigenavne på -a

Generelt er der en del korte pigenavne, som ender på -a, på listerne. Denne tendens ses klart tydeligst i Sverige, hvor top 10-listen domineres af navne som Ella, Elsa, Alva, Julia og Ebba.

På den norske liste er der navne som Nora og Thea og på den danske navne som Freja og Anna. Danskerne holder dog tilsyneladende mere af lange pigenavne end vores naboer – navne som Caroline, Isabella og Mathilde er nemlig i disse år blandt de allermest populære herhjemme. Desuden er vi i Danmark og Norge noget gladere for pigenavne, der slutter på -e, end svenskerne er.

Svenskerne elsker Alice

Ud over de navne, som vi deler en forkærlighed for med vores nordiske naboer, er der også navne, som kun et enkelt af landene har kastet sin kærlighed på. Det gælder for eksempel Alice, som ikke er i nærheden af at være populært i hverken Danmark eller Norge, men som er kravlet helt op på førstepladsen i Sverige.

Desuden er de engelske navne Molly og Nellie helt oppe på henholdsvis 11.- og 12.-pladsen i Sverige – modsat de to andre lande, hvor man tilsyneladende ikke ser samme skønhed i denne type engelske kælenavne. Også nogle pigenavne, som er helt ukendte i Danmark, er populære hos vores naboer: Saga og Moa har henholdsvis en 17. og en 18. plads i Sverige, mens Vilde er nummer 16 på den norske liste. Ligeledes bruges de i Danmark så populære pigenavne Freja og Lærke hverken i Sverige eller Norge.

Korte drengenavne i Sverige

Til de små drenge er det især svenskerne, som bruger nogle navne, der ikke i særlig høj grad er nået over grænsen til nabolandene. Det gælder navne som Hugo, Leo, Liam og Theo. Ligesom til pigerne er der altså en klar tendens til, at svenskerne holder af korte navne til drengene, og mens de korte pigenavne ender på -a, ender flere af de korte drengenavne på -o.

Danskerne og nordmændene kan derimod – både når det gælder drenge og piger – også lide længere navne som Benjamin, Sebastian og Christian. Ligesom det var tilfældet med pigenavne, afslører den svenske liste over drengenavne også en vis sværmen for engelske navne som for eksempel Liam, Melvin og Vincent – en tendens, som vi i nabolandene (endnu?) ikke er helt med på.