Fornavne i 1900-tallet

Efter 1800-tallets navneudskejelser bliver 1900-tallet de gamle almuenavnes tidsalder. Jørgen og Erik bliver modenavne omkring 1910. I 40erne er de populæreste almuenavne Ole, Hans, Jens, Niels og Per. Søren er modenavn i 50erne og Lars, Claus og Jesper i 60erne. I 70erne kommer Morten, Anders, Jacob, Mikkel, Rasmus og Mads til. Og Mikkel, Mads og Rasmus er stadig populære navne her i det nye årtusinde.

Olivia Newton-John

Den australske filmstjerne Olivia Newton-
John spillede heltinden Sandy i filmen Grease
(1978), og det tog næsten livet af Sandy som
dansk drengenavn de første mange år.
I 2012 var der 186 kvinder der hed Sandy
mod kun 42 mænd.

Navnemoder er meget ofte forskellige for de to køn, og almuenavnene får slet ikke samme betydning for pigernes navneskik. I mange hundrede år havde man brugt kælenavne som Grethe, Hanne, Line etc. i stedet for de tit meget lange pigenavne. Nu bliver disse kortformer taget i brug som officielle fornavne – og modenavne: Grethe (af Margrethe), Birthe (Birgitte), Bente (Benedikte), Jette (Henriette), Hanne (Johanne), Lene (Magdalene), Lise (Elisabeth), Dorthe, (Dorothea) etc. Også denne navnemode har varet det meste af 1900-tallet. Omkring år 2000 er de populæreste kortformer Line, Mie, Rikke og Thea.

Navnemoder kan være forudsigelige, og de kan være uforudsigelige. Til de uforudsigelige hører den sande invasion af engelske fornavne som Danmark fik i kølvandet på Den anden verdenskrig: Benny, Freddy, Jimmy, Johnny, Mickey, Tommy, Willy, Alice, Connie, Helen, Jane, Joan, Mary, Nancy etc. Der var utrolig mange navne, men de fleste af dem opnåede ikke særlig stor popularitet. Johnny er denne navnemodes eneste modenavn.

Og i slutningen af 1900-tallet, hvor de fleste kirker står halvtomme, kommer bibelske drengenavne ganske uventet på mode: Benjamin, Daniel, Elias, Jonas, Lucas/Lukas, Mathias, Silas, Tobias etc. Mathias er endog det populæreste drengenavn i år 2001. Og Lucas, som aldrig før har været populært i Danmark, toppede listen i 2008.