Kongehuset og modenavne

Efter mange spekulationer fik kronprinseparrets tvillinger 14. april 2011 fornavnene Vincent og Josephine ved dåben i Holmens Kirke. Spørgsmålet var nu om de to navne får afsmitning på danskernes valg af navne til nyfødte fremover?

Det er der meget der tyder på. Ved prins Felix' dåb i 2002 var navnet mindst lige så stor en overraskelse som det nye prinsenavn Vincent. Felix var naturligvis kendt, men ikke særlig brugt. Bortset fra et lille dyk i 2003 begyndte Felix dog at røre på sig, og på den seneste liste over de mest populære navne til børn født i 2010 lå Felix på en 34. plads med 138 navnebærere, svarende til knap 1% af årgangen. Der er nok god grund til at vente at Vincent tager samme tur.

Med Isabella fra 2007 og den nye Josephine forholder det sig lidt anderledes. Godt nok er Isabella – den spanske form af Elisabeth – nyt i det danske kongehus, hvis man ser bort fra Christian 2.'s hustru Elisabeth/Isabella af Habsburg, og at Kronprinsesse Mary selv bærer den engelske form af navnet Elizabeth, men modsat Felix og Vincent var Isabella allerede et etableret modenavn i den internationale verden i 2007. Det afspejles også klart af Isabellas stigende popularitet i Danmark op til 2007 hvor 400 små piger fik navnet. Siden er det kun blevet mere populært.

Josephine har også i en lang årrække været populært som pigenavn, og den aktuelle 15. plads på popularitetsskalaen fra 2010 ville være en del højere hvis man tog højde for at navnet jo både kan staves som Josephine og Josefine.

Siden 90'erne har populariteten dog været svagt aftagende, og om den nye prinsesse puster nyt liv i navnet, eller om det er over sin storhedstid, må tiden vise. I hvert fald synes den forbi for de tre øvrige prinsers navne: Nikolai født i 1999, Christian født i 2005 og Henrik født i 2009.

Minik og Ivalo

De kongelige tvillinger fik begge grønlandske navne som tredje fornavn. Minik er ikke nær så populært i Syddanmark som det grønlandske Malik, men er dog velkendt gennem polarforskeren Minik Rosing (f. 1957) fra Københavns Universitets Geologiske Institut. Kronprinsen har haft en del at gøre med Minik Rosing, bl.a. i forbindelse med en fælles rejse for de nordiske kronprinser Frederik og Haakon samt kronprinsesse Victoria i klimaåret 2009.

Der er tale om et nordvestgrønlandsk navn, der oprindeligt betyder 'sej tran til at tætne med o.l.'. Ivalo – der er en ældre stavemåde for moderne grønlandsk Ivalu – betyder 'senetråd' ifølge det grønlandske sprogsekretariat. Navnet bæres fx af sangeren Julie Berthelsen (født 1979).

Grønlandske kommentatorer hæfter sig ved at begge navne er velkendte i Grønland, og at folk normalt ikke opfatter dem som andet end fornavne. Det svarer jo til at de færreste danskere spekulerer på at Peter betyder 'klippe', og at Benedikte betyder 'den velsignede'. 

Hilsener til nordatlanten

Der har både ved prins Christians dåb i 2005 og Isabellas dåb i 2007 været spekulationer fremme om at børnene ville få et grønlandsk navn, men her vejede opkaldelseshensynene i kongehuset tungere. Denne gang kom der hele to grønlandske navne for at understrege kongehusets nære forbindelser med Grønland.

Denne navngivning har fortilfælde i dronning Margrethe der som tredje navn fik det islandske pigenavn Þorhildur (Þ udtales som engelsk th) i 1940. Dengang anede man – på grund af anderledes arveregler til tronen – ikke at Margrethe senere skulle blive dronning, så Þorhildur må have været det daværende kronprinsepars hilsen til Island. Det forhindrede dog ikke Island i kort tid efter at løsrive sig og blive en republik i 1944.