2. juni 2010

Emma

Emma er et navn, som bliver givet til mange små danske piger i disse år. Navnets popularitet i Danmark begyndte midt i 1990'erne, og lige siden dengang har Emma formået at blive helt oppe i top 5 på listen over de mest populære navne – senest som nummer 2 i 2009.

Plakat for filmen Emma fra 1996


Plakat for filmen Emma fra 1996, 
baseret på en roman af Jane Austen

Men noget af det interessante ved Emma er, at det langtfra bare er os danskere, der har kastet vores kærlighed på navnet. Faktisk har stort set hele den vestlige verden fået øjnene op for det kønne, korte navn – endda i en sådan grad, at Emma er et af de allermest populære pigenavne i den vestlige verden for tiden.

En liste, som er lavet for et par år siden, og som viser navnets popularitet rundt omkring i verden, afslører, at Emma på det tidspunkt var pigenavn nummer 1 i både Belgien, Canada, Danmark, Norge og USA. Samtidig var navnet nummer 2 på popularitetslisterne i Irland, Holland, Sverige og Schweiz, og desuden højt placeret på listerne i lande som New Zealand, Australien, Italien, Tyskland, Ungarn, Island og Spanien.

Emma er altså et navn, der appellerer til mange forskellige nationaliteter, og som kan siges på mange sprog. Alle de unge Emma’er, som er kommet til verden i Danmark i de seneste (og vil komme til verden i de kommende) år vil således let kunne rejse rundt i store dele af verden uden at skulle forklare og stave deres fornavn.

Oprindeligt er Emma en engelsk og tysk kortform af navne med forleddet Erm- (eller Irmin-), som betyder 'stor' eller 'vældig'. Navnet har ikke – som man måske kunne tro – samme oprindelse som det ellers lignende Emilie, som derimod er et latinsk navn, der betyder 'venlig'.

Emma har også tidligere været meget populært i Danmark, nemlig omkring 1900, hvor mange nyfødte piger fik helt korte navne som Asta, Ella og Ebba. På det tidspunkt levede også forfatterinden Emma Gad, som står bag Takt og Tone, og som døde i 1921. Navnet kendes desuden fra Jane Austens roman Emma fra 1815. Den blev i øvrigt filmatiseret midt i 1990’erne – lige omkring det tidspunkt, hvor navnet for alvor slog igennem i Danmark.

Derudover er forældre, som er faldet for navnet Emma, måske blevet inspireret af skuespillere som Emma Thompson og Emma Watson – eller af, at der i 2002 i den meget populære amerikanske tv-serie Venner kom et barn til verden ved navn Emma.