14. januar 2016

Jensen i frit fald

Navne

Danmarks Statistik har netop offentliggjort deres årlige statistik over befolkningens navne, og som ventet er Jensen blevet overhalet af Nielsen som det mest frekvente efternavn i Danmark.

Det er første gang i navnestatistikkens historie at Jensen ikke er det mest udbredte danske efternavn, men det dækker nu ikke over at Nielsen er på vej op – tværtimod: Nielsens deroute er bare en smule langsommere end Jensens.

Danmarks Statistiks opgørelse over udviklingen for de almindeligste -sen-navne. Bemærk knækket på kurven i 2006 hvor der blev vedtaget en ny navnelov som gjorde det lettere at skifte navn.

Vi dropper Jensen

Alle de hyppige sen-efternavne falder i brug i disse år, og statistikkerne har gennem lang tid vist at antallet af danskere der hedder Jensen er faldet hurtigere end antallet af dem der hedder Nielsen. Den 1. januar 2016 var der 463 flere som hed Nielsen end Jensen. Et år tidligere var der 8 flere der hed Jensen end Nielsen.

Man vil gerne skille sig ud og hedde noget der er mindre udbredt, sagde navneforsker Peder Gammeltoft til spørgsmålet allerede i juli 2015 da Søndagsavisen havde set at Nielsens overhaling af Jensen var på vej.

Vil Jensen forsvinde som efternavn?

Gennemsnitligt er Jensen faldet med 3.306 navnebærere om året siden 2010. Med de 254.675 bærere af efternavnet Jensen der var den 1. januar 2016, ville det – hvis samme udvikling skulle fortsætte uændret – betyde at Jensen ville være forsvundet som efternavn i Danmark om 77 år.

Det vil dog næppe blive virkelighed, for mange er glade for og tilfredse med at hedde Jensen. På et tidspunkt vil der måske ligefrem være tilpas få der bærer navnet, så det vil få en klang af noget særligt og dermed måske få fremgang igen. Det vil fremtiden vise.

Drengenavnet Nohr stormer frem

den nye top-50-liste over drengenavne for første halvdel af 2015 er Nohr sprunget 15 pladser frem til nummer 22. Det er et kæmpe hop op ad listen i forhold til tallene for 2014 hvor Nohr var ny på listen som nummer 37. Ny på listen for første halvdel af 2015 er desuden Thor som lydligt lægger sig tæt op ad Nohr – måske er der en tendens til at enstavede drengenavne er på vej til at blive mere populære.

Lily kommer med nye vinde

Pigenavnet Lily er den absolutte højdespringer hos pigerne. I 2014 kneb det sig lige akkurat med på top-50-listen som nummer 50, mens det i første halvdel af 2015 er sprunget helt frem på plads nummer 27. Det er et kæmpe hop op ad listen, og det viser en tendens som har været undervejs i nogle år, nemlig at flere og flere pigenavne på -ly eller -lie vinder frem. Det gælder også navne som Molly, Nellie og Sally som alle stiger i brug i disse år, selvom de ikke er nået op på top-50-listen endnu.