15. januar 2015

Mange danskere har unikke navne

Danmarks Statistik er netop kommet med deres årlige statistik over befolkningens navne. Her viser det sig at en ret stor andel af befolkningen har en kombination af fornavne, mellemnavne og efternavne som kun findes for den ene person i hele landet. Helt præcist drejer det sig om 77 % af den samlede befolkning.

Unikke navne er hyppigst blandt helt små børn

Hos nyfødte er der hele 96 % som har en unik navnekombination, og det har to årsager. For det første vælger forældre i dag flere forskellige fornavne til deres børn end tilfældet var tidligere. Den andel af en årgang som bærer det hyppigste navn, er faldet fra 4 % i 1985 til omkring 2 % i dag.

For det andet danner børnenes forældre ofte nye efternavne når de bliver gift, eller når de får et barn. Det kan eksempelvis være en bindestregskombination af forældrenes efternavne, fx Grøn-Jensen. Tidligere var det mest almindeligt at man brugte mandens efternavn, som man så havde til fælles med mandens brødres familier og tidligere slægtsled.

Drengenavnet Nohr stormer frem

Danmarks Statistik har også offentliggjort fornavnene for børn født i første halvdel af 2014. Her er Emma og William de hyppigste navne ligesom vi har set det de senere år. Overraskelsen i år er at drengenavnet Nohr er kommet ind på top-50-listen. Navnet findes i flere stavemåder, Nohr, Noor, Nor, Nord og Norr, og det er steget kraftigt i popularitet over de seneste 5-7 år.

Allerede i 2013 forudsagde ph.d.-studerende Katrine Kehlet Bechsgaard at navnet ville vinde frem, måske hjulpet på vej af at det amerikanske kändispar Kim Kardashian og Kanye West fik en datter som de navngav North.

Det er dog som drengenavn at Nohr (og varianter) er populært i Danmark, selvom piger også får navnet ind imellem. Der er nemlig tale om et navn som både har sin oprindelse i retningsbetegnelsen nord og i det arabiske Noor som er både et drenge- og pigenavn.

Aya er nyt hos pigerne

En overraskelse hos pigerne er navnet Aya som lige netop har sneget sig ind på plads nummer 50. Navnet findes i varianter som Aia, Aja, Aya og Ayah, og også dette navn har flere forskellige oprindelser. Det er et arabisk pigenavn med betydningen 'klart vidnesbyrd, tegn fra Gud' (titlen på et vers i Koranen), og det er et grønlandsk navn med betydninger som 'moster' og 'tante'.