Overraskende ligheder og forskelle mellem navnemode i USA og Danmark
Et viralt spredt billede, som oprindeligt blev postet på sitet nickmom.com, viser et kort over de mest populære babynavne i USA 2012.
Tendensen blandt pigenavnene overrasker ikke det store, for vi har længe kunnet spore en international tendens i pigenavne, og det er i høj grad USA, der sammen med Storbritanien er styrende for navnemoden hertillands. Derimod er det interessant, at der ses overraskende ligheder blandt drengenavnene – men også iøjnefaldende forskelle.
Amerikanske piger og danske piger hedder det samme
Ikke overraskende er det navnene Emma og Sophia, der er altdominerende som det mest populære pigenavn i de fleste amerikanske delstater. Kun Isabella i Florida, Ava i Vermont og Olivia i Idaho afviger. Helt parallelt er Sofia også i Danmark i løbet af få år blevet et populært dansk navn på bekostning af Sofie, mens Emma længe har været et modenavn.
Overraskende nye tendenser blandt drengene
Som nævnt overrasker drengenavnene. Mest iøjnefaldende er det, at Mason er førstevalget i hele 19 stater spredt over USA. Der blev kun tilført fire nye danske Mason'er i årgang 2012, så det samlede antal når op på 11 i Danmark ifølge Danmarks Statistik. Der er således tale om en eksplosiv stigning, men på en beskeden baggrund.
Det er vores opfattelse, at Mason i USA må ses som afløseren til navnet Jason, der var modenavn i 1970'erne i USA, uden at navnet slog an i Danmark. Dette er muligvis på vej til at ændre sig, for Jason er ligesom Emerson og Wilson så småt på vej herhjemme.
En anden iøjnefaldende tenders er, at Liam, en irsk kortform af William, ikke kun er stærkt på vej frem i Danmark, men også i USA. Årsagen til navnets popularitet kan altså næppe alene skyldes lokale danske forbilleder som f.eks. rapperen L.O.C. – hvilket ellers tidligere har været nævnt som en mulighed blandt flere. Kuriøst nok synes Liam dog at være særligt populært i de nordvestlige delstater, hvor den skandinaviske indvandring har haft det største historiske omfang, men det kan næppe skyldes andet end en tilfældighed.
Overtager vi blot de amerikanske modenavne?
I det store hele er er det således velkendte navnetrends, vi ser fra den anden side af Atlanten, og det er påfaldende, så hurtigt navnetrends spreder sig ud i verden, herunder til Danmark. Selv det for mange lidt fremmedartede pigenavn Ava, der i 2012 var det mest populære pigenavn i staten Vermont, er faktisk på kraftig fremmarch her i landet.
Men overtager vi de amerikanske modenavne fuldstændig ukritisk? Ved det meget populære amerikanske drengenavn Elijah opstår en konflikt mellem den amerikanske og en hjemlig navnetrend. Siden 1980'erne har "oldeforældrenavne", dvs. navne som var populære på vores oldeforældres tid omkring år 1900, fået en renæssance med navne som Axel, Valdemar og Frida og Johanne. Med til gruppen hører også en række bibelske navne som Adam og Elias.
I Danmark er Elias – den græske variant af det gammeltestamentlige og hebræiske navn Elijah – altdominerende i modsætning til USA, og dette er der indtil videre ikke rokket ved. I de bibelstærke sydstater Oklahoma og New Mexico finder vi ved siden af Elijah også Noah som eksponent for gruppen af gammeltestamentlige navne, der også er en af tidens hotte, internationale navnetrends. Det er karakteristisk, at netop Noah har gjort kometkarriere på den danske top-50 liste, hvor navnet kom ind i 2002, for her er der ikke en gammel dansk navneform at konkurrere med.
En anden tendens ser vi omkring det mest populære pigenavn i Idaho – Olivia – samt topscoreren i Connecticut – Benjamin. Begge navne er på retur i Danmark efter lang og trofast tjeneste på den danske Top-50 gennem mange år. Og visse navne forekommer helt skæve og utidssvarende set med danske briller: James i Alaska og Michael i staten New York. Vi får se, om de to navne bliver populære i Danmark, men det forekommer ikke sandsynligt.
Modenavne i USA
Kort over USA's mest populære fornavne i 2012, fordelt på de enkelte stater.