15. juli 2016

De hyppigste fornavne i 2015

Fornavne

Danmarks Statistik har netop offentliggjort listerne over de hyppigste fornavne til børn født i 2015. Her er Sofia og William de mest populære navne; de samme navne toppede også listerne i 2012 og 2013.

Se listen over de hyppigste fornavne til børn født i 2015

Sofia og William er yndede internationale navne, som er almindelige i store dele af verden. Begge navne har træk som er karakteristiske for populære fornavne i Danmark i dag: Sofia ender på ‑a ligesom rigtig mange andre pigenavne, og både William og Sofia har to vokaler, -ia-, som står op ad hinanden.

William tilhører desuden de populære navne som begynder med Vi-, som Katrine Kehlet Bechsgaard allerede i 2011 spottede som en tendens i navngivningen. Denne gruppe navne omfatter en række forskellige drengenavne som fx Victor, Villads, Vincent, Vilfred og Vitus.

Lily - pigernes højdespringer

Pigenavnet Lily sneg sig lige akkurat ind på plads nummer 50 i 2014, men er sprunget helt op som nummer 26 i 2015 med 220 navnebærere. Dette tal er en sammentælling af flere forskellige stavemåder af navnet: Lili (28), Lilie (1), Lilli (45), Lillie (8), Lilly (61) og Lily (77). Navnet er en engelsk kælenavnsform til Elisabeth, som er sammenfaldende den engelske blomsterbetegnelse lily, som betyder lilje.

De senere år har vi set en stigning i brugen af pigenavne som ender på -ly og -li/-lie. Lily er det hyppigste, men også navne som Molly og Sally er i stigende brug i disse år.

Milas - drengenes højdespringer

Drengenavnet Milas er helt nyt på top-50-listen. Det var nummer 72 i 2014, men er i 2015 sprunget hele 22 pladser og kommer dermed lige netop med på listen som nummer 50. Milas er nærmest eksploderet i brugen som drengenavn fra at være forholdsvis ukendt for 10 år siden til at være blandt de populæreste navne i Danmark i dag. Med denne udvikling kommer Milas uden tvivl til at findes på top-50-listen også i de kommende år.

Milas er i 2015 brugt i flere stavevarianter: Milas (148), Milaz (6), Millads (4) og Millas (2), og de 220 navnebærere i 2015 er en sammentælling af disse. Navnet minder i sit lydbillede om Silas og Villads, men det er svært at sige hvor navnets popularitet kommer fra. Den første indskydelse er at det må være et navn der optræder i en populær tv-serie eller lignende, men det ser ikke ud til at være tilfældet.

Navnet er sjældent i landene omkring os, og populariteten ser ud til at være særlig for Danmark. Milas er en lille by i Tyrkiet, men det er næppe inspirationen til de mange navnebærere i Danmark. Måske kan smykkefirmaet Milas Jewellery have givet inspiration navnebrugen, men der er snarest tale om et navn man simpelthen godt kan lide lyden af, og måske er grobunden for Milas’ udbredelse de mange diskussionsfora for nybagte og kommende forældre som findes på nettet.

Birgit Eggert

Emner