10. maj 2011

Pludselig er der "Vi" alle vegne

Det er ikke nogen overraskelse, at der er mode i navne. For 20 år siden var Kasper og Camilla de mest populære navne at give nyfødte – i dag er det William og Ida. Det er også tydeligt, at bestemte typer navne er populære på bestemte tidspunkter. Omkring 1900 skulle alle piger for eksempel have helt korte navne som Ella, Asta og Rosa.

Men er der ikke også mode i forbogstaver? Der er i hvert fald tilsyneladende noget med bogstavet ”V” for tiden. Og ikke bare ”V”, for ”Vi” er i øjeblikket en første stavelse, som jeg synes, jeg støder på alle vegne. Jeg tænker på navne som Viggo, Villads, Villum, William, Vilma og Viola. Og ikke mindst Vigga, som der i min omgangskreds er dukket adskillige op af på det seneste.

Og et kig på navnebarometeret hos Danmarks Statistik viser, at det slet ikke er så underligt. En nærmest lodret kurve viser, hvordan navnet Viggas popularitet er steget kraftigt de sidste år; i 2000 blev navnet brugt to gange, mens tallet i 2009 var steget til 97. 

Også Vilma/Wilma (som i øvrigt er nummer fem på popularitetslisten i Sverige) er et navn, som det går stærkt for for tiden. De to stavemåder er nogenlunde lige populære og blev tilsammen brugt 76 gange i 2009 – i 2000 var det samlede tal kun seks. Og præcis samme tendens gælder for navnet Viola.

Blandt drengene har navnet William været et hit længe, og i første halvår af 2010 har det sågar indtaget førstepladsen på listen. De allerseneste år er varianterne Wilhelm/Vilhelm og Villum/Willum også pludselig steget voldsomt i popularitet. I 2009 fik i alt 68 drenge navnet Villum/Willum (de fleste med V), men før midten af 00’erne var det et navn, der stort set aldrig blev brugt. Historien er den samme med Villads og Viggo, som begge er navne, der er blevet meget populære i løbet af det seneste årti.

Er der flere populære navne, der begynder med ”Vi”? Ja, der er Victor/Viktor og Victoria/Viktoria, som begge er højt placeret på popularitetslisterne, men disse navne følges ikke med de andre. De har nemlig begge toppet tidligere i 00’erne og er nu faktisk på retur. Men hvad så med det nyudklækkede royale navn Vincent? Det havde en lille tilbagegang (til 18 navngivninger) i 2009 – men kan sikkert se frem til mere vind i sejlene i de kommende år.