Fornavne i 1900-tallet
Efter 1800-tallets navneudskejelser bliver 1900-tallet de gamle almuenavnes tidsalder. Jørgen og Erik bliver modenavne omkring 1910. I 40erne er de populæreste almuenavne Ole, Hans, Jens, Niels og Per. Søren er modenavn i 50erne og Lars, Claus og Jesper i 60erne. I 70erne kommer Morten, Anders, Jacob, Mikkel, Rasmus og Mads til. Og Mikkel, Mads og Rasmus er stadig populære navne her i det nye årtusinde.
Navnemoder er meget ofte forskellige for de to køn, og almuenavnene får slet ikke samme betydning for pigernes navneskik. I mange hundrede år havde man brugt kælenavne som Grethe, Hanne, Line etc. i stedet for de tit meget lange pigenavne. Nu bliver disse kortformer taget i brug som officielle fornavne – og modenavne: Grethe (af Margrethe), Birthe (Birgitte), Bente (Benedikte), Jette (Henriette), Hanne (Johanne), Lene (Magdalene), Lise (Elisabeth), Dorthe, (Dorothea) etc. Også denne navnemode har varet det meste af 1900-tallet. Omkring år 2000 er de populæreste kortformer Line, Mie, Rikke og Thea.
Navnemoder kan være forudsigelige, og de kan være uforudsigelige. Til de uforudsigelige hører den sande invasion af engelske fornavne som Danmark fik i kølvandet på Den anden verdenskrig: Benny, Freddy, Jimmy, Johnny, Mickey, Tommy, Willy, Alice, Connie, Helen, Jane, Joan, Mary, Nancy etc. Der var utrolig mange navne, men de fleste af dem opnåede ikke særlig stor popularitet. Johnny er denne navnemodes eneste modenavn.
Og i slutningen af 1900-tallet, hvor de fleste kirker står halvtomme, kommer bibelske drengenavne ganske uventet på mode: Benjamin, Daniel, Elias, Jonas, Lucas/Lukas, Mathias, Silas, Tobias etc. Mathias er endog det populæreste drengenavn i år 2001. Og Lucas, som aldrig før har været populært i Danmark, toppede listen i 2008.
Dansk Navneleksikon er udarbejdet i samarbejde med DSL og beskriver i sin første udgave oprindelse, udvikling og brug af ca. 3.000 fornavne i Danmark.
Læs mere om...
Læs også om...
Litteratur om fornavne
Hald, Kristian. 1971. Personnavne i Danmark. I. Oldtiden. Dansk Historisk Fællesforenings Fagbøger. København.
Hald, Kristian. 1974. Personnavne i Danmark. II. Middelalderen. Dansk Historisk Fællesforenings Fagbøger. København.
Hjorth Pedersen, Birte og Weise, Lis. 1989. Fornavnebogen. (Navnestudier udg. af Institut for Navneforskning 30.). København.
Jørgensen, Bent. 1990. Danskernes navne. Gyldendal.
Kristensen, Marius; Knudsen, Gunnar og Hornby, Rikard. 1936-64. Danmarks gamle Personnavne I-II. København.
Lerche Nielsen, Michael. 2006 Hvad skal barnet hedde? Politikens forlag. København.
Meldgaard, Eva Villarsen. 2007. Navnebogen. Aschehoug. København.
Søndergaard, Georg. 2000. Danske for- og efternavne. Betydning. Oprindelse. Udbredelse. Askholms forlag. København.