14. juli 2017

Gamle kendinge topper listen over populære navne

Fornavne

Danmarks Statistik har netop offentliggjort listerne over de hyppigste fornavne til børn født i 2016. Sofia og Noah som ligger i toppen af listerne, er gamle kendinge.

Se listen over de hyppigste fornavne til børn født i 2016

Både Sofia og Noah blev introduceret på top-50-listerne i 2002, og de er steget op ad listerne med lidt forskellig fart. Sofias popularitet er steget jævnt, og navnet blev nummer 1 hos pigerne allerede i 2012 og har siden ligget stødt i front med undtagelse af 2014, hvor Emma overhalede for en kort bemærkning.

Når det gælder Noah, ser populariteten lidt anderledes ud. Navnet steg lynhurtigt til toppen af listen, hvor det har ligget i top-5 i 10 år. Men det er første gang Noah ligger som nummer et, fordi det meget populære drengenavn William har ligget tungt på førstepladsen i en årrække.

Sofias og Noahs placeringer på listen over de hyppigste fornavne siden 2002. Kurven har været jævnt stigende for begge navnes vedkommende, men Noah kom noget hurtigere helt op i Top 5.

Pigernes højdespringer - Saga

Pigenavnet Saga er nyt på listen over pigenavne, hvor det er kommet ind på en 41. plads. Vi så allerede tendensen i januar, da Danmarks Statistik offentliggjorte lister over navne på børn født i første halvdel af 2016. Saga passer fint ind i den meget udbredte mode blandt pigenavne at de er tostavede og ender på -a. Samtidig er brugen af netop dette navn uden tvivl stærk påvirket af karakteren Saga Norén i tv-serien Broen.

Drengenes højdespringer - Louie

Navnet Louie tilhører en gruppe af drengenavne på top-50-listen som ender på vokal, og som langsomt stiger i disse år. Det har længe været en stærk tendens blandt drengenavnene at de endte på en konsonant, men det ser altså ud til at være under forandring.

Louie findes i en række stavevarianter, fx Loui, Lui og Louis, men hvilke af disse som indgår i Danmarks Statistiks tal, er desværre ikke oplyst. De mange stavemåder gør det lidt komplekst at undersøge navnets brug andre steder, hvor udtalen af de forskellige stavemåder kan være anderledes end på dansk.

I Sverige er navnet også relativt hyppigt blandt små drenge – i hvert fald i stavemåderne Louie og Loui. Hvor inspirationen til Louie kommer fra, er indtil videre ikke afdækket, men måske kan den prisvindende amerikanske tv-serie Louie have haft en vis effekt. Dertil kommer eventuelt en (lydlig) påvirkning fra brands som designfirmaet Louis Vuitton og brilleforretningen Louis Nielsen.

Birgit Eggert