12. september 2016

Navnet Muhammed er populært i Europa - men hvad med i Danmark?

Profetens navn

Kristeligt Dagblad kan i dag fortælle at navnet Muhammed er blandt de mest hyppige drengenavne i flere europæiske lande. Et blik på tendenserne i Danmark viser dog et lidt andet billede.

Cassius Clay blev født i 1942 og døde i juni i år under det verdensberømte navn Muhammad Ali som han tog i 1964. Skiftet gav dog ikke dengang navnet nogen videre popularitet herhjemme.

Navnet på islams grundlægger er i dag det populæreste drengenavn til spædbørn i England og Wales og en lang række europæiske storbyer, skriver avisen. Men hvordan forholder det sig egentlig med dette navn i Danmark?

Navneforsker Birgit Eggert undersøgte i 2011 navnets brug i Danmark, og da viste det sig at Muhammed var i tilbagegang efter en popularitetsperiode i årene omkring årtusindskiftet. Navnet har imidlertid dét imod sig at det kan staves på rigtig mange forskellige måder. Hvor mange der bærer navnet, kommer således an på hvor mange forskellige stavemåder man tæller sammen.

I undersøgelsen fra 2011 viste det sig at der må have været forskellig praksis for hvilke stavemåder man regnede sammen i de år navnet lå på Danmarks Statistiks top-50-liste. Før 2002 havde man sammenregnet forskellige stavemåder som begyndte med Mo- eller Mu-, men fra 2002 regnende man kun stavemåder med Mo- sammen, alligevel blev navnet endnu et par år på top-50-listen.

Muhammed i 2015

De nyeste tal, fra 2015, for de mest almindelige stavemåder i Danmark viser at hvis man regner det for to forskellige navne med forskellig udtale når navnet staves henholdsvis med Mo- (98 navnebærere) og Mu- (104 navnebærere), så kommer ingen af dem i nærheden af top-50-listen hvor nr. 50 i 2015 var Milas med 160 navnebærere. Vælger man derimod at lægge alle otte stavemåder sammen, ville Muhammed, sammen med varianterne, ligge som nr. 40 på popularitetslisten.

Antal navnebærere født i 2015:

  • Mohammad 34; Mohammed 49; Mohamad 11; Mohamed 4 (i alt 98)
  • Muhammad 71; Muhammed 30; Muhamad 2; Muhamed 1 (i alt 104)

Danmarks Statistiks Navnebarometer kan man se at Muhammed i sine forskellige stavemåder ikke er lige så populært i dag som det var for 15 år siden. Dog er enkelte stavemåder i stigning, nemlig Mohammed og Muhammad, og det er meget muligt at den popularitet navnet har andre steder i Europa, kan smitte af på navnebrugen i Danmark i fremtiden. Men der er intet der tyder på at Muhammed kommer i toppen af top-50-listen de næste mange, mange år.

Populariteten af to varianter med Mu- på Danmarks Statistiks Navnebarometer.

 

Populariteten af fire varianter med Mo- på Danmarks Statistiks Navnebarometer.

 

Emner