16. januar 2017

Nye strømninger i babynavne

Babynavne

Danmarks Statistik har netop offentliggjort listerne over de 50 hyppigste pige- og drengenavne for børn født i første halvdel af 2016, og man kan begynde at ane nye strømninger.

Tilsvarende lister har i mange år været domineret af tostavede pigenavne som slutter på -a som Emma og Freja, bibelske drengenavne som Lucas og Elias, og mange navne med to stavelsesdannende vokaler som står lige op ad hinanden som Sofia, Laura, Liam og Noah

Men nu ser vi en lille tendens for både pige- og drengenavnene til helt korte enstavede navne. For drengenavnenes vedkommende har Carl og Mads ligget på listerne gennem nogle år, men i 2010 fik de selskab af navnet Storm, og siden er også Nohr og Thor blevet populære. Et navn som Max vil vi formentlig kunne finde på top-50-listen i de kommende år, og på længere sigt måske også Ask, Kaj, Knud og Svend som alle stiger i brug i denne tid.

Blandt pigerne har Liv som det eneste enstavede navn af og til været inde og titte i bunden af listen gennem nogle år, men først siden 2014 har det ligget stabilt på listen. I 2015 kom også navnet Gry på top-50-listen og vil formentlig få selskab af andre enstavede pigenavne i de kommende år. Det kunne eksempelvis være navne som My, Gro, Le og Sif som alle er i stigning i disse år.

Vi ser flere nye pigenavne

Pigenavnene Saga og Molly er nye på top-50-listen. Sagas popularitet er steget voldsomt de seneste år, og hovedårsagen til det må være karakteren Saga Norén i tv-serien Broen som første gang blev vist i tv i 2011. Men Saga har været et meget populært pigenavn i Sverige i mere end 10 år, så en generel inspiration fra Sverige kan også være på spil.

Navnebarometer for Molly og Saga

Antallet af nyfødte pigebørn som fik navnene Molly og Saga siden midten af 1980'erne. Tal fra Danmarks Statistik.

Pigenavnet Molly blev sidste år spået en fremtid på top-50-listen og er altså allerede nu inde på listen. I Sverige er også dette navn meget populært sammen med andre pigenavne på -ly eller -lie som Ellie, Nellie og Sally som vi sandsynligvis også snart ser på den danske liste.

Nye – og anderledes – drengenavne kommer også til

Vi har gennem flere årtier set rigtig mange bibelske drengenavne på top-50-listerne. De udgør stadig en del af de populæreste drengenavne i Danmark, men der er begyndt at vise sig nye tendenser. Sammen med de bibelske drengenavne har der været en gennemtrængende tendens til at drengenavne skulle slutte på en konsonantlyd, og gennem de sidste mange år har Noah og Malthe været undtagelserne til dette.

Efterhånden viser der sig dog flere og flere drengenavne som slutter på vokallyd. Således er top-50-listen blevet udvidet med Viggo, Theo og Lauge de senere år, og med den nye liste også Otto og Loui. Hvis vi også her lader os inspirere af svenskerne, kan vi desuden forvente at se navne som Hugo, Leo, Ebbe, Henry og Milo på de danske top-50-lister i de kommende år.

Birgit Eggert