navn.ku.dk er etableret af Navneforskning på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab og er Danmarks eneste sprogvidenskabeligt baserede website om navne.

Nyt om navne

Se alle nyheder

Månedens navn

 • Majbølle – en krølle på vejen sydpå

  01.05.2020
  Er Majbølle en ubehøvlet person der vågner af sin dvale sidst på foråret? Nej. Ikke alene er det et stednavn snarere end en person, men det har hverken noget med måneden eller med ballademagere at gøre: Som så ofte har stednavne en anden oprindelse end man kunne tro ved første øjekast. »
 • Corona – verdens værste brandnavn?

  01.04.2020
  Mens coronavirus hærger verden over, ærgrer et mexicansk bryggeri sig helt sikkert over navnevalget. Og faktisk er det mere reglen end undtagelsen, at virusnavne forarger og støder. Derfor har WHO udarbejdet retningslinjer for sygdomsnavngivning, så vi burde kunne undgå flere navne som 'svineinfluenza', 'den spanske syge' – og 'kinesisk virus'. »
 • Danby – grundlagt af bønder eller barbarer?

  01.03.2020
  Hvis man har været en tur igennem det nordøstlige England, vil man måske have lagt mærke til, at man ikke ville kunne kaste en sten uden at ramme et byskilt med noget, der ligner et skandinavisk stednavn.  »
 • Øllegård – et skud værd

  01.02.2020
  Har man set Ludvig Holbergs komedie Barselstuen, kan man have studset over navnet på karakteren Øllegaard Sværdfegers. Og navnet findes også i almanakken i forbindelse med den sidste dag i februar. »

Se alle nyheder