Islandske børn hedder Rakel og Jón
Andetsteds på denne side kan man læse om modenavne i Norden, og om hvordan vi i meget høj grad følges ad med vores norske og svenske naboer, når vi vælger navne til vores børn. Men hvordan er det med Island (som jo også er et nordisk land), når det handler om navne?
For at starte bagfra – nemlig med efternavnene – så ved de fleste af os, at det med efternavne ikke foregår på samme måde i Island, som vi er vant til i Danmark. Hvor det her er det almindelige, at børn får de samme efternavne som deres forældre (ofte en kombination af forældrenes), dannes islandske børns efternavne i stedet af (oftest) faderens eller (sjældnere) moderens fornavn, som får tilføjet endelsen -son (søn) eller -dóttir (datter). Og det er ikke ualmindeligt, at søskende har forskellige efternavne, så for eksempel storebrors efternavn er dannet af fars fornavn, mens lillebrors er dannet af mors. Efternavne betyder langt mindre i Island end i de fleste andre lande. Åbner man en gammeldags telefonbog, ser man for eksempel, at det er fornavne og ikke efternavne, folk er opført efter.
Og nu til fornavnene, som jo altså så må have så meget desto større betydning i Island. Også når det gælder fornavne, bruger islændingene stadig at opkalde børn efter forfædrene, og det er almindeligt, at de samme fornavne bruges igen og igen i en familie. Listerne over populære navne til nyfødte islandske børn ser da også noget anderledes ud end listerne fra Danmark, Norge og Sverige, som minder en del om hinanden og består af navne som Lucas, Oliver, William, Emma, Maja og Ida.
I Island ser den seneste top 10 over pigenavne sådan ud:
1. Anna
2. Rakel
3. Emilía/Emelía
4. Katrín
5. Kristín
6. Viktoría
7. Aníta/Anita
8. Ísabella/Ísabel/Isabella/Isabel
9. Margrét/Margrjet/Margret
10. Eva
De fleste navne på listen – med undtagelse af Anna, Viktoria og Isabella – er navne, som er ret sjældne blandt små danske piger. Og den seneste drengenavne-top 10 ser sådan ud:
1. Alexander
2. Daniel
3. Jón
4. Sigurður
5. Viktor/Victor
6. Arnar
7. Kristján/Kristian/Christian
8. Gunnar
9. Kristófer
10. Stefán/Stefan
Halvdelen af navnene på drengelisten er navne, som i en eller anden form også jævnligt gives til nyfødte i Danmark (Alexander, Daniel, Viktor, Kristian og Kristoffer), mens resten er navne, som vi sjældent støder på i Danmark. Men måske kan danske forældre blive inspireret?