10. november 2010

Carsten, Andrea og de andre i dansk børneunderholdning

Sidst tog jeg hul på emnet om navne i børnebøger og -tv, og jeg vil også godt lige runde den danske børneunderholdning, før emnet bliver lagt på hylden for denne gang. Der er nemlig nogle navne i bøger og tv for børn, som er værd at bemærke.

Anders Morgenthaler er blandt andet kendt for de striber, han laver til Politiken sammen med Mikael Wulff. Derudover laver han blandt andet børnebøger og -tv, og set med navnebrillerne på er det ret interessant at kigge nærmere på nogle af hans bøger og programmer.

Carsten og Gitte. KatjaKaj og BenteBent. Bjarne, Harry og Henning. De fleste af disse navne leder tankerne hen på midaldrende danskere, men navnene stammer fra figurer i Morgenthalers bøger og fjernsynsprogrammer. Og de er sikkert valgt, netop fordi der er tale om navne, som er på bunden af deres popularitetskurver i disse år og dermed virker humoristiske at bruge i programmer og bøger, der henvender sig til børn.

Tilbage i 1970’erne skabte den bramfri frø Kaj og den pæne papegøje Andrea modvægt til det pædagogiske børnefjernsyn, der ellers blev lavet på den tid. Hverken Kaj eller Andrea var navne, man i særlig stor stil gav til nyfødte dengang, og de har sikkert også virket humoristiske på det tidspunkt. Til gengæld er Andrea i dag blevet et enormt populært navn til små piger – og Kaj følger måske trop inden for en overskuelig fremtid. Antallet af fødselsattester med navne som Gitte, Carsten, Bente og Henning, der udstedes for tiden, kan tælles på ganske få hænder. Her i 2010 synes de fleste af os nemlig ikke, at den slags navne passer ret godt til nyfødte babyer. Og det skyldes, at denne type navne i høj grad bliver båret af dem, der i dag er bedsteforældre til små børn. Dermed forbindes navnene med noget helt andet end små, søde babyer. Til gengæld vil de, der i dag er små børn, sikkert bruge navne som Bent, Bjarne og Gitte til deres egne børn om 30 år, fordi de til den tid nok er klar til at blive populære igen.