Navneinspiration fra Astrid Lindgren
Inspirationen til vores børns navne kan komme mange steder fra – og et af dem er et univers, der i høj grad er knyttet til børn i forvejen, nemlig Astrid Lindgrens børnebøger og tv-programmerne lavet over dem.
Når man i dag sidder og ser eller læser den svenske børnebogsforfatters klassiker om Emil fra Lønneberg, er der en ting, som falder én i øjnene (i hvert fald hvis man interesserer sig for navne): Alle de fornavne, som personerne i historien har, er navne, som rigtig mange små danske børn går rundt med i dag. Der er selvfølgelig Emil, der er hans lillesøster Ida, mor Alma, far Anton og Alfred. Også Tyttebær-Maja har mange små danske navnesøstre – altså uden Tyttebær foran.
Astrid Lindgrens bog om skarnsknægten Emil er fra 1963. Den blev lavet til tv-serie i 1974 og er siden blevet genudsendt mange gange. De fleste af dem, der bliver forældre i disse år, er dermed vokset op med Emil og de andre fra Katholt og kan ikke se Emil sidde og snitte træfigurer i skuret uden at blive en lille smule nostalgiske. Så måske er det derfor, vi giver disse navne til vores børn i dag?
Nogle af de andre bøger, film og tv-serier, som Astrid Lindgren står bag, har også smittet af på dansk navnemode. For eksempel er Pippi (fra Pippi Langstrømpe) godkendt som fornavn i dag – omend det kun blev givet til to piger sidste år.
Som forældre kan man også lade sig inspirere af Ronja Røverdatter og kalde sin datter Ronja. De seneste år er røverdatterens navn blevet rigtig populært, og det blev sidste år givet til 83 nyfødte. Det interessante ved navnene i Ronja Røverdatter er, at Astrid Lindgren fandt mange af navnene til bogen på et kort over Norrland i Sverige. Blandt andet er Ronja navnet på et sted i Lapland.
Ligesom med Emil fra Lønneberg er nutidens nybagte forældre også vokset op med verdens stærkeste pige, Pippi, og naturbarnet Ronja, og at disse navne overhovedet bruges som personnavne i dag, skyldes udelukkende Astrid Lindgrens fantasi. Derfor er der god grund til at tro, at forældres inspiration til at kalde deres børn Ronja og Pippi kommer herfra.
Navnene i bogen om Emil har Astrid Lindgren imidlertid nok snarere valgt, fordi navne som Alma, Anton, Alfred, Emil og Ida var populære i Sverige på det tidspunkt, hvor handlingen i Emil fra Lønneberg udspiller sig, nemlig i slutningen af 1800-tallet. Også i Danmark var den type navne populære på det tidspunkt, og da navne typisk bliver populære med ca. 100 års mellemrum, skyldes det sikkert også bare timingen, at en del af disse navne er populære til danske børn i dag. At hele 17.499 danske drenge i dag hedder Emil, har dog temmelig sikkert også noget med vores ven fra Katholt at gøre.