Mærkelige bynavne på medierundtur
Bynavne som Tarm og Lem fører ofte til en del fnisen, og når navne som Helved og Bøvl dukker op, er der som regel også udbredt undren over om de nu virkelig betyder som de lyder.
Efter at videnskab.dk bad deres læsere på Facebook om at byde ind med fjollede og vittige bynavne som de gerne ville have en forklaring på, har lektor Peder Gammeltoft fra Afdeling for Navneforskning været på en mindre medierundtur for at forklare danske bynavne som lyder pudsige i moderne ører.
Indslaget fra DR's Aftenshowet 10. maj kan ses her. Det starter ca. 42 minutter inde i udsendelsen.
Tidligere samme dag optrådte Peder Gammeltoft også i Go'Morgen P3 om samme emne. Indslaget kan høres som mp3-fil her (4,2 MB) – med noget større vægt på de uartige navne end i tv-versionen.
Flere udvalgte stednavne – som dog ikke alle er lige uartige eller mærkelige – kan ses forklaret på navn.ku.dk. Og inden længe vil Afdeling for Navneforskning i øvrigt præsentere en egentlig stednavneordbog på nettet.
Supplerende bemærkninger
Helved
I artikel og indslag udlægges navnet Helved konsekvent som havende betydningen 'helvede'. Det er dog en sandhed med modifikationer: Der findes over 30 navne af denne type i Danmark, og i enkelte tilfælde kan der snarere være tale om en sammensætning af adjektivet hellig og det gammeldanske ord with 'ved, skov', altså "den hellige skov".
Sengeløse
Tidligere har navnets forled været tolket som en et rekonstrueret gammeldansk ord *sæingar 'søbeboere' og efterleddet som *løsa 'lysning'. Af lydhistoriske grunde er det dog mindre sandsynligt, og den almindelige tolkning er nu at der er tale om den spottende betydning "stedet hvor de mangler senge".
Se i øvrigt oversigten på navn.ku.dk: Hvor gamle er stednavnene?