De populæreste babynavne – årgang 2019
Med udgangen af juni måned udløb fristen for at navngive eller døbe de børn der blev født i december 2019, og juli måneds agurkesæson er derfor også tidspunktet for den årlige statusopgørelse over de 50 mest populære pige- og drengenavne fra Danmarks Statistik.
Listerne over de 50 mest populære babynavne går tilbage til 1985, og ligesom foregående års lister vidner listen for 2019 om stor konservatisme i valget af navn til de nyfødte. Årets topscorere Emma og William er således gamle kendinge – for Emmas vedkommende et navn der har ligget i toppen siden midten af 1990'erne, mens William efter en hurtig klatretur kom med i top-5 i 2007 og har ligget tungt dér siden.
Emma og Williams store popularitet kan sammenlignes med Camilla og Kaspers status i slut-80'erne, og da navne typisk holder sig i toppen i maksimalt to årtier, må det forventes at de to navne begynder at klatre ned ad tabellen i de kommende år.
Oldeforældrenavne
Som helhed afspejler listen for 2019 de trends som har været gældende igennem hele perioden med den årlige navnestatistik: Børnene får ofte olde- eller tipoldeforældrenes navne. De er hyggelige og vidner om "gode gamle dage". Det er pigenavne som Karla, Agnes, Anna, Nora, Asta, Frida samt drengenavne som Alfred, Arthur Malthe, Valdemar, Emil, Aksel blot for at citere navne fra toppen af listen.
Internationalt gangbare navne
En anden trend er navne som er gangbare internationalt – ofte meget populære i engelsktalende lande: Emma, Sofia, Ella, Ellie, Lily versus William, Oscar, Noah, Lucas, Oliver, Elias. Flere af navnene kan regnes med både som "oldeforældrenavne" og som internationalt populære navne.
Pigenavne ender da på -a?!
Det er ikke tilfældigt at 10 af de første 11 navne på årets pigenavneliste ender på -a. Navne på -a passer godt ind i begge de føromtalte kategorier, og nogle pigenavne på -a har for længst overhalet den ældre og mere udbredte variant på -e: Anna/Anne, Sofia/Sofie, Hanna/Hanne.
Navne som ender på -a (og generelt navne som ender på vokal), er traditionelt forbundet med feminine værdier. Man taler om kvindeligt rim når ordet ender på en svag stavelse – ofte en vokal, mens mandligt rim ender stykstærkt, typisk på en konsonant eller konsonantforbindelse. fx Karla over for Karl og Alma over for Albert. Naturligvis er dette en generalisering, for vi finder også navnepar som Laura og Lauge samt Vigga over for Viggo.
Kortere navne
Navnene på top-50-listerne har de senere år bevæget sig i retning af kortere navne på tre-fire-fem bogstaver. Også her er der tale om en international trend. Sammenligner vi med listen for 1989, fandt man dengang navne som Katrine, Christina Michelle, Cecilie og Charlotte – og drengenavne som Nicolaj, Daniel, Matthias, Andreas og Kenneth. Læseren kan selv lege videre med tallene for de enkelte år fra 1985 og frem på top-50-listerne tilbage til 1985.
Top og bund i 2019: Nora og Arthur
Listen for 2019 afspejler forskydninger som vi givetvis vil se forstærket de kommende år: Nora er gået stærkt frem til 11. pladsen fra en placering i 30'erne i 2014-15. I den regionsopdelte statistik som findes nederst på top-50-siden, kan man se at Nora er det populæreste pigenavn i Region Hovedstaden. Præcis det samme gør sig gældende for højdespringeren blandt drengenavnene: Arthur. Også Otto og Lauge har taget pæne hop opad til 25.-26.pladsen. I årene 2014-17 lå begge navne i 40'erne på listen. Navnet Loui følger trop med en 31. plads.
Andre højdespringere: Ellie og Viggo
Navnet Ellie er først kommet ind på top-50 i 2016 og indtager nu 17. pladsen. Viggo, der har samme placering på drengenavnelisten, har været med længere, men det har ligget og rodet med en placering i 30'erne, dog med et lille ryk til 26. pladsen i 2018. Siger man Viggo, kan man i samme ombæring nævne Hugo som er gået kraftigt frem siden 2000.
En del gammelkendte navne fra listen synes at tage en ny omgang i manegen: Clara, Karla og Agnes går frem. Luna og Astrid tager et hop opad i listen. Blandt drengenavnene er det de ligeledes gammelkendte navne August og Aksel som er blevet mere populære i 2019.
Nye navne på 2019-listen
På navnelisten for 2019 er Molly, Merle og Mynte kommet ind igen efter et års fravær. Leonora er derimod nyt for listen – men ser man på Danmarks Statistiks navnebarometer, er det klart at der her er tale om et navn vi formentlig kommer til at høre meget mere til i de kommende år. Præcis det samme gælder for navnet Pelle, og de to navne kan ses i grafen nedenfor.
Blandt drengenavne er det gamle nordiske kongenavn Erik, som var det mest almindelige danske drengenavn fra 1920'erne og frem til 1960, kommet til ære og værdighed igen. På navnebarometret ses det hvorledes navnet begynder at rykke frem fra 2015. Nye på listen er desuden Anker og Walter – på henholdsvis 33. pladsen og 48. pladsen – som også havde en storhedstid i mellemkrigsårene.
En nyhed på top-50-listen er desuden det italienske drengenavn Matheo som en værdig afløser for det traditionelle navn Matthias. Ligesom vi fik den oprindeligt spanske form af Elisabeth, Isabella, ind på den danske topliste for et par årtier siden, afspejler Matheo de navne der er populære internationalt. Tiden vil vise om de nye navne kan fastholde pladsen på top-50-listen.
Hvad kan statistikkerne bruges til?
Set over længere forløb afspejler top-50-listerne naturligvis at danskernes navnevalg veksler. Det skyldes ikke mindst det forhold at nybagte forældre sjældent vælger navne fra deres egen generation – og slet ikke fra forældrenes generation – til deres børn. Navnene får på den måde en naturlig popularitetsperiode, eller udløbsperiode om man vil.
Et andet fænomen kan vi underbygge meget præcist med navnelisterne: Siden 1985 har forældrene været mere og mere opfindsomme i deres navnevalg. Der vælges mellem flere forskellige og næsten lige populære navne. I 1985 fik 26,7 % af pigerne et af de 10 mest populære navne. I 2019 var den tilsvarende andel kun 14,3%.
For drengene var andelen af årgangen med de 10 mest populære navne 34,3% i 1985 mod 15,3% i 2019. Før i tiden, hvor denne procentandel var endnu højere, kunne man ofte høre at drengenavnene var kedelige fordi de var så få og ensformige, men man må nu konstatere at kønsforskellen på dét punkt stort set er udvisket.
Michael Lerche Nielsen
Relaterede nyheder
Kontakt
Michael Lerche Nielsen er lektor på Navneforskning, Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab
lerche@hum.ku.dk
Tlf.: 3532 8566