Store – og små – ændringer i babynavnene for første halvår 2019
Der tegner sig interessante og større forskydninger blandt navnene på nyfødte, end vi har set de foregående par år. Dog er det stadig sådan, at danskerne er meget konservative i navnevalget, og at langt de fleste navne går igen på listerne fra år til år.
Danmarks Statistik offentliggjorde 16. januar listerne over de 50 mest almindelige pige- og drengenavne for børn født i første halvår af 2019. Forældrene har efter navneloven et halvt år til at vælge navn til deres børn, og derfor kan de endelige tal for 2019 først ses i det nyhedsbrev, der offentliggøres i midten af juli måned 2020.
Overordnet synes mange af de navne, der klarer sig godt i disse år at være "oldeforældrenavne", dvs. navne, der var meget populære i perioden fra århundredeskiftet og frem til 1920. Trenden med "oldeforældrenavne" har været markant siden 1980'erne, men det har vekslet, hvilke oldeforældrenavne der var mest populære. 2019-listen tyder på, at denne navnetrend er gået en smule frem på bekostning af en anden trend: internationalt orienterede navne.
Pigenavne
Blandt pigenavnene er den største 'taber' i første halvår af 2019 Ida, der gik fra 1. til 10. pladsen. Ida var efter en lang optur nået op på førstepladsen i 2017, men det holdt altså kun to år, og nu er Emma, hvis storhedstid begyndte i midten af 1990'erne, tilbage igen.
Ellers oplevede en hel række pigenavne et fald på den nye liste i forhold til de foregående år. Det gælder Alberte, Emilie, Laura, Maja, Mathilde, Mille, Sara og Sofie. Caroline er helt gledet ud af top-50 ligesom Filippa og Nanna, der røg ud af listen i 2018.
Fælles for disse navne er, at de blev populære i slutningen af 1980'erne og i 1990'erne, og at kvinder med disse navne nu selv nærmer sig forældregenerationen. Fra forskellige undersøgelser ved vi, at forældre sjældent vælger generationstypiske navne fra deres egne årgange, når de navngiver deres børn.
Hvilke pigenavne er så på vej op? Asta, Ellie, Frida, Laura, Lily, Saga og Vilma er alle gået pænt frem på listen. Navne som Vigga og Mynthe er ikke kommet med på listen i år, og Eva, som fik fornyet popularitet med TV-serien Skam, er også røget ud af listen.
Drengenavne
Blandt drengenavnene er William fortsat i top, som navnet – med en enkelt undtagelse – har været siden 2010. Inden for top 10 er Victor faldet til 16. pladsen fra 5.-6. pladser de foregående år. Overraskelsen er Alfred, der er gået tilsvarende frem og nu indtager 3. pladsen, og Aksel er også ny i top 10. Af andre drengenavne, der på baggrund af deres fremgang må forventes at kunne genfindes på kommende års top 50-lister, er Arthur, Konrad, Lauge, Loui(e), Theo, Viggo og Villum.
Ligesom ved pigenavnene er der er par drengenavne, der nærmer sig "forældregenerationen". Det gælder Mikkel, som var det mest populære drengenavn i 2010, men også Benjamin, Sebastian og Villads er gået markant tilbage. 2019-listen bød på exit til Jonathan, Sander og året før Bertram, Marcus og Laurits.
To nye drengenavne på 2019-listen peger i hver sin retning: Erik, der er kommet ind på 44. pladsen, havde sin storhedstid i perioden 1920-1960, og det tilhører således "oldeforældrenavnene". Det andet nye drengenavn et Matheo, dvs. den italienske form af Matthæus/Mathias, hvilket navneforskeren indtil videre ikke har en god forklaring på!
Royale navne
Til det royale stof kan man på listen for første halvår 2019 notere, at Felix er kravlet op over de traditionelle kongenavne Frederik og Christian. Og Valdemar er for andet år i træk med i top 10. Med tanke på, at Felix i sin tid blev omtalt som en katastrofe af numerologerne, mens nogle navneforskere mente at Felix havde sin primære fremtid som kattenavn, har tiden gjort udsagnene til skamme: Felix er klatret stille og roligt op af frekvenstabellerne.
Omvendt kan man konstatere, at prinsessenavnet Isabella er på retur efter nogle års markant fremgang. Isabella er egentlig den spanske form af Elisabeth, men navnets internationale popularitet skyldes navnets brug i engelsktalende lande. Også Victoria er, trods tv-serien om den engelske dronning, gået markant tilbage med 12 pladser. Navnet på prinsesse Isabellas oldemoder, dronning Ingrid (1910-2000), er ny på listen for første halvår af 2019.
Michael Lerche Nielsen
Kontakt
Michael Lerche Nielsen er lektor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab
lerche@hum.ku.dk
Tlf. +45 3532 8566