1. november 2012

Storm

Sidst i oktober var det danske mediebillede optaget af orkanen Sandy som hærgede Caribien og den amerikanske østkyst. Sandy er en af mange udviklinger af navnet Alexander, men hvordan er det egentlig med personnavnet Storm?

Hvad angår betydningen, er der ikke de store overraskelser: Storm betyder ganske enkelt en storm. Ord for vejrlig er dog ikke almindelige blandt vores personnavne, men Storm er gennem de senere år blevet et temmelig populært drengenavn. Tidligere blev Storm kun brugt som mellem- og efternavn i Danmark, og det kendes som tilnavn helt tilbage i middelalderen.

Storm som modenavn

I 2010 dukkede Storm op på Danmarks Statistiks top-50-liste over fornavne til nyfødte drenge, efter at det gennem en årrække var blevet mere og mere populært.

Indtil 2002 var der kun nogle enkelte drenge som med flere års mellemrum fik navnet Storm. Det skyldes sandsynligvis at det først begyndte at blive accepteret som fornavn i 2002. Tidligere havde nogle få fået navnet "godkendt efter omstændighederne" – det var engangsgodkendelser som man fik fordi Storm er et velkendt navn i engelsksprogede lande.

Problemerne med at få en formel godkendelse af Storm som drengenavn hang sammen med at det er et efternavn i Danmark, og efternavne er svære at få godkendt som fornavne. Men efter 2002 begyndte navnets popularitet at stige.

Antal nyfødte pr. år som har fået navnet Storm som første fornavn. Kilde: Danmarks Statistik.

Storm som dansk pigenavn

Som det ses på figuren, er der også piger i Danmark der hedder Storm. Det er ikke mange piger det drejer sig om: Enkelte piger fik navnet "godkendt efter omstændighederne" i begyndelsen af 2000'erne, men Storm blev først godkendt som dansk pigenavn i 2011, og siden da har yderligere et par piger fået navnet.

Nogle vil måske finde det uhensigtsmæssigt at godkende Storm som både drenge- og pigenavn, men siden den nye navnelov trådte i kraft i 2006 har der ikke været den samme iver efter at adskille drenge- og pigenavne, som det tidligere var tilfældet. Tværtimod er man begyndt at føre en tredje liste med unisex-navne, altså navne der kan bruges til både piger og drenge, og her finder man altså også Storm.

Storm i andre lande

I USA og Storbritannien begyndte Storm at dukke op i 1960'erne, men det blev først rigtig udbredt i 1990'erne hvor det blev et velkendt navne. Det er dog aldrig blevet så populært at det er kommet ind på hverken top 50 eller top 100. Sjovt nok er Storm hovedsageligt brugt som drengenavn i USA, mens det er hyppigst som pigenavn i Storbritannien.

Ser vi på landene omkring os, har Storm som drengenavn i Norge og Nederlandene en popularitet der kan sammenlignes med den danske. Her er navnet blevet mere og mere populært siden 1990'erne. I Sverige og Finland er Storm fortsat et sjældent navn, og det er uvist hvad der er årsagen til denne forskel mellem de nordeuropæiske lande.

Inspirationskilder

Nogle af inspirationskilderne til brugen af Storm som fornavn kan være Storm Logan som er en mandlig karakter i tv-serien The Bold and the Beautiful (på dansk: Glamour), og Storm som er en kvindelig figur i tegneserierne X-Men og de film der er lavet på baggrund af dem.

I Danmark er det nok heller ikke uden betydning at forfatteren og tegneren Robert Storm Petersen oftest har skrevet sig som – og oftest omtales som – "Storm P." hvorved Storm meget let kommer til at fremstå som et fornavn.