1. september 2024

Simonetta – en italiensk movering

Månedens navn

Navnet Simonetta dukker først op i Danmark i 1900-tallet. Men allerede fra 1700-tallet kender vi kvindelige navne som er afledt af mandsnavnet Simon.

Pigenavnet Simonetta beskrives i diverse opslagsværker som et italiensk navn dannet som en såkaldt movering af mandsnavnet Simon med tilføjelse af den feminine endelse -etta. Den 1. januar 2024 bar fire kvinder i Danmark Simonetta som deres eneste eller første fornavn ifølge Danmarks Statistik.

Allerede i 1800-tallet blev italienske fornavne forholdsvis udbredte i Danmark. Navne som Alberto, Antonio, Bianca og Gabriella kom med romantismens litteratur som ofte foregik i et for den tid eksotisk Sydeuropa. Kvindenavne med endelsen -etta hører med til denne bølge, men samtidig også til de moverede navne som kom til Danmark noget tidligere.

Pigenavne dannet af drengenavne

I 1600-, 1700- og 1800-tallet var det meget udbredt både i Danmark og resten af Europa at danne kvindenavne ved at tilføje en feminin afledningsendelse til et mandsnavn. I navneforskningen bruges termen movering om navne som er dannet på denne måde; de "flytter sig" så at sige fra at være drengenavne til at være pigenavne. Populært siges det normalt at Frederik den 3.s datter, prinsesse Vilhelmine Ernestine (1650-1706), var den første i Danmark med navne dannet på denne måde.

Prinsesse Wilhemine Ernestine
Kurfyrstinde Vilhelmine Ernestine af Pfalz (1650-1706). Portræt af Johann Georg Wagner, gengivet via Wikipedia

Hyppigst i Danmark var endelsen -ine, men mange andre endelser var også i spil som for eksempel -a og -ette. Ret hurtigt begyndte man desuden at danne nye navne med disse endelser ved også at tilføje dem til eksisterende kvindenavne.

Der er eksempler på moveringsendelsen -etta i Danmark helt tilbage i 1700-tallet, men pigenavne med denne endelse har altid været forholdsvis sjældne i Danmark.

Pigenavne på -etta i Danmark

I 1700-tallet møder vi kun nogle ganske få kvinder som bærer navne med endelsen -etta. I folketællingen fra 1787 som er den ældste landsdækkende kilde til personnavne i Danmark, findes således kun seks forskellige navne:

  • Antonetta (6)
  • Boletta (8)
  • Doretta (1)
  • Henrietta (11)
  • Joennetta (1)

I alt bar således kun 27 kvinder i Danmark i 1787 et fornavn med endelsen -etta.

Ved indgangen til det næste århundrede, i folketællingen fra 1801, finder man ni forskellige kvindenavne på -etta:

  • Agnetta (1)
  • Aletta (1)
  • Andrietta (1)
  • Anetta (1)
  • Antonetta (3)
  • Boletta (7)
  • Henrietta (4)
  • Indetta (1)
  • Weronietta (1)

Her er seks nye navne som ikke findes i 1787, men det samlede antal navnebærere er kun 20.

Et halvt århundrede senere var navnene på -etta blevet noget mere udbredte, men de er aldrig kommet blandt de hyppigste kvindenavne i Danmark. I folketællingen fra 1845 er der således kommet en del flere navne til, fx Coletta, Floretta, Lauretta, Julietta, men fortsat ingen Simonetta.

Pigenavne afledt af mandsnavnet Simon

Hvis vi ser alene på moveringer af mandsnavnet Simon, findes det faktisk allerede i folketællingen fra 1787, men kun med en enkelt forekomst: Simonina som er navnet på en 2-årig pige på Falster. I folketællingen fra 1801 dukker de første med navnet Simone (3) op, og Simonine findes en enkelt gang, men ellers skal vi frem til folketællingen fra 1845 før der findes flere moveringer til Simon:

  • Simone (7)
  • Simonette (1)
  • Simonine (5)
  • Simonia (5)
  • Simonie (2)

Simone bliver efterfølgende den klart mest udbredte movering af Simon. I folketællingen fra 1880 er der 21 navnebærere med dette navn, i folketællingen fra 1901 er der 44, og ser vi på antallet gennem 1900-tallet som det er registreret i CPR, er det helt oppe på 6989 navnebærere frem til 2005.

Jakob og familie iflg. Jehovas Vidner
I Bibelen er Sim(e)on patriarken Jakobs anden søn ud af 12 og stamfader til en af Israels 12 stammer. Her ses Jehovas Vidners bud på det muntre liv i familien.

Simonetta

Det er ikke før end i 1900-tallet vi ser den første Simonetta i Danmark. Fra CPR, som blev oprettet i 1968, kendes således 5 navnebærere frem til 2005, hvoraf ingen er født i Danmark. Den ældste er født i 1930’erne og den yngste i 1960’erne, og alle som har et registreret fødested, er født i italien.

Navnet ser faktisk ud til aldrig at være blevet "aktivt" i Danmark. Således findes det slet ikke i Danmarks Statistiks data som indeholder alle fornavne givet som første fornavn til nyfødte siden 1985, og det findes faktisk heller ikke på listen over godkendte pigenavne i Danmark. Det sidste skyldes sandsynligvis bare at der ikke er nogen som har søgt om at få navnet godkendt.

I nutidens navngivning er italienske navne som Matheo og Luca blandt de hyppigste fornavne til nyfødte drenge (DSt: Navne til nyfødte). Til nyfødte piger er der ikke utvetydigt italienske navne blandt de hyppigste, og der foretrækkes oftest ret korte navne. Men sådanne tendenser har det med at vende på et tidspunkt, og når det sker, kunne Simonetta godt kandidere til navngivning i Danmark.

Birgit Eggert

Teksten er et let bearbejdning af artiklen "Simonetta i Danmark" fra festskriftet: SONNETTER SUNGNE TIL SIMONETTA. I anledning af Simonetta Battistas tresårs fødselsdag 26. august 2024. Redigeret af Annette Lassen, Tarrin Wills & Ellert Þór Jóhannsson. København 2024.

Emner