30. september 2013

Nordvestlige navne

Læser man fra tid til anden en sladderspalte eller to, vil man sandsynligvis være stødt på navnene Kim Kardashian (amerikansk reality-tv-stjerne) og Kanye West (amerikansk rapper). Og måske vil man endda vide, at de to for få måneder siden blev forældre til en datter. Datterens navn behøver man ikke at være en ihærdig sladderspaltelæser for at være stødt på, for nyheden om det er blevet bragt i mange medier – til stor morskab for mange, kan man fornemme på blandt andet Twitter, hvor en konto er blevet oprettet med det ene formål at gøre grin med navnet.

Den lille pige har fået fornavnet North, hvilket ikke er så bemærkelsesværdigt i sig selv, bortset fra at det i USA er usædvanligt at give et navn, der signalerer en retning, til en pige. Den type navne gives oftere til drenge, mens årstidsnavne (som Summer og Autumn) oftere gives til piger. Pigen har imidlertid fået sin fars efternavn, og det er kombinationen af fornavnet North og efternavnet West, der har vakt opsigt og fået folk til at trække på smilebåndene.

Efter jeg hørte om navnet North West, er jeg kommet til at tænke på, at jeg flere gange på det seneste er stødt på noget lignende herhjemme. I hvert fald hvad angår fornavnet. Og et kig på Danmarks Statistiks hjemmeside viser ganske rigtigt, at det de sidste par år nærmest er myldret frem med små børn med navne, der henleder tankerne på verdenshjørnet nord.

I 2012 så billedet sådan ud:

  • 15 drenge kom til at hedde Nord – mod 6 året før.
  • 48 drenge og 3 piger kom til at hedde Nor – mod henholdsvis 33 og 1 året før.
  • 17 drenge kom til at hedde Nohr – mod 9 året før.
  • 6 drenge kom til at hedde Norr – mod 2 året før.

Rundt omkring på debatsider på nettet har (kommende) forældre diskuteret de Nord-lignende navne. Generelt er der på de forskellige netfora stor begejstring for navne af denne type, som mange forbinder med nordisk styrke, vikinger og maskulinitet og sammenligner med navne som Storm, Birk og Bjørn. Andre tænker på det arabiske navn Noor. Og atter andre bruger ”lille nor” ligesom ”lille pus” til at omtale babyer.

I virkeligheden er navne som Nor og Norr varianter af det arabiske navn Noor, der betyder ”lys”. Som mange andre muslimske navne kan det bruges til både drenge og piger. Interessant er det, at de forskellige varianter af navnet – oprindelsen til trods – passer ind i en trend, der peger på nordiske navne og naturnavne. Det samme gælder Storm, som er blevet voldsomt populært og ofte opfattes som havende et nordisk præg – selvom det ikke er tilfældet.

Den unge North Wests fornavn passer altså fint med navne, der er populære i Danmark for tiden. Om en af de danske navnebærere hedder Vest til efternavn vides ikke, men efternavnet bæres i hvert fald i skrivende stund af 463 danskere.