29. april 2012

Drengenavne, pigenavne og de navne, der er begge dele

August og Augusta, Ebbe og Ebba, Frederik og Frederikke, Bent og Bente, Victor og Victoria. Der findes masser af eksempler på pige- og drengenavne, som ligner hinanden til forveksling. I de fleste tilfælde er pigenavnene dannet ud fra drengenavnene – en tendens, som er meget udbredt i Europa generelt. Som mine eksempler her viser, består navnets transformation fra drengenavn til pigenavn oftest i, at der tilføjes et –e eller et –a (nogle gange med et ekstra bogstav, som binder det sidste bogstav sammen med resten af navnet). Et –e eller et –a til sidst i navnet signalerer nemlig, at det med stor sandsynlighed er et pigenavn. Den seneste top 10 fra Danmarks Statistik over de mest brugte pigenavne til nyfødte viser, at de to vokaler nærmest er uundgåelige som afslutning på et pigenavn for tiden:

1. Emma

2. Isabella

3. Laura

4. Ida

5. Clara

6. Sofie

7. Mathilde

8. Freja

9. Anna

10. Sofia

Sofie/Sofia er endda på listen i både –e- og –a-versionen. Drengenavne ender til gengæld oftest på en konsonant. Se den seneste top 10:

1. William

2. Oliver

3. Noah

4. Emil

5. Victor

6. Frederik

7. Magnus

8. Mathias

9. Mikkel

10. Lucas

Men som et af eksemplerne allerøverst (Ebbe) viser, kan drengenavne også ende på vokaler, og slutbogstavet –e er ikke forbeholdt piger: tænk også på Malte, Lasse og Kalle. Også –o er et typisk drengebogstav: tænk bare på Otto, Viggo og Theo. Og faktisk skiller nr. 3 på listen herover sig ud ved, at navnet godt nok ender på –h, men da h’et er stumt, ender Noah på en –a-lyd.

Og det er noget nyt. Tidligere har –a-endelsen været et rent feminint træk i Danmark – i modsætning til for eksempel Italien, hvor det længe har været almindeligt at give bambino'er navne som Luca og Andrea. Og nu har danske piger heller ikke –a-endelsen for sig selv længere. Udover Noah/Noa er også Luca/Lucca ved at blive populært til drenge i Danmark. Det interessante er, at begge navne også bruges til piger. I 2010 var navnene ifølge Danmarks Statistik fordelt sådan her:

Luca blev brugt 74 gange til drenge og 14 gange til piger.

Lucca blev brugt 3 gange til drenge og 48 gange til piger.

Noah blev brugt 677 gange til drenge og 0 gange til piger.

Noa blev brugt 39 gange til drenge og 11 gange til piger.

Så her er altså nogle af de få tvekønnede navne, vi har i Danmark (bortset altså fra Noah med -h, som kun bruges til drenge), hvor vi ellers ikke har tradition for at bruge de samme navne til drenge og piger. Tvekønnede navne bliver brugt meget mere andre steder på jorden, for eksempel i USA, hvor der ikke er de store begrænsninger for, hvad man må kalde sine børn. Her kan man ikke gætte kønnet på en Kerry, en Daylin eller en Riley alene ud fra navnet.

Samtidig med, at det er blevet moderne, at danske drenge får navne med –a-lyd til sidst, er der i øvrigt en tendens til, at pigenavne uden –a- eller –e-lyd (og i stedet med en konsonant som de fleste drengenavne) til sidst, bliver mere og mere populære igen: tænk på navne som Ellen, Agnes, Esther og Dagmar, som kravler hurtigt op ad listen i disse år.