20. juli 2011

Bynavne og forstadsnavne

Kan det passe, at bare man flytter sølle 10 kilometer, så har børnene pludselig helt andre navne? Tja, måske ikke HELT andre navne, men jeg har i hvert fald kunnet konstatere, at der er forskel på by-børnenavne og forstads-børnenavne, efter at jeg for et par måneder siden rykkede nogle kilometer væk fra København. Og den slags observationer er jo guf, når man er i gang med et ph.d.-projekt, som handler om, hvorfor vi giver vores børn de navne, vi gør.

Det er, når jeg (helt uvidenskabeligt) sammenligner min tre-årige datters institution i centrum af København med hendes nye, og gamle naboer med nye, at jeg synes, der er forskelle at spore. I byen kendte vi børn med navne som Maude, Yoko og Lilli – navne, som er ret sjældne. Min datter havde selvfølgelig også byveninder med mindre sjældne navne som Asta, Karen og Alma. Men når jeg tænker over det, var der egentlig ikke ret mange københavnerkammerater med navne, som ligger øverst på Danmarks Statistiks top 50-liste (som i øvrigt lige er blevet opdateret).

Det er der til gengæld i forstaden. Her er der flere Sofie’r, Julie’r, Lukas’er, Caroline’r og Noah’er – og ikke mange eksempler på de mere sjældne navne. Rigtig interessant, hvad der sker på 12 minutters biltur. Det må selvfølgelig handle om, at der er forskel på de mennesker, der bor i byen, og dem, der bor udenfor. Umiddelbart er det dog ikke social baggrund og uddannelsesniveau, der udgør forskellen, men snarere en forskel i livsstil. Navnene, vi vælger til vores børn, er et stærkt signal om, hvem vi er, og hvordan vi lever; på linje med det tøj og de møbler, vi køber – om det så er bevidst eller ubevidst.

For forældrene, som vælger at give deres børn specielle navne, følges navnevalget tilsyneladende ofte med, at de også lægger vægt på at være unikke i f.eks. måden, de klæder sig og indretter deres bolig på. Og så går forældre, som vælger de mest populære navne, måske til gengæld mindre op i at være unikke og på forkant med moden – og har samme tilgang til andre af livets forhold?

De her sammenhænge bliver jeg forhåbentlig klogere på, når jeg i forbindelse med mit ph.d.-projekt snart skal bede forældre fra forskellige dele af landet om at besvare spørgsmål om valget af navn til deres barn.