1. marts 2011

Tanker fra en amerikansk legeplads

Da jeg for nyligt var på studieophold i USA, blev der også tid til andet end bøgerne – blandt andet ture til legepladsen med min to-årige datter, og her blev jeg nysgerrig efter at vide mere om navnene på min datters midlertidige amerikanske legekammerater og efter, hvilke navne der egentlig er populære i USA lige nu.

Børnene, som min datter legede med, havde navne som Madison, Lily, Lizzie, Michael, Jack, Jordan, Leah og Ella. Af disse navne er to af pigenavnene også populære i Danmark, nemlig Ella og Leah (det sidste dog uden h’et). Ligesom i Danmark er korte pigenavne, som ender på –a, nemlig populære i USA. Ella og Leah er begge populære navne, og derudover topper navne som Emma, Ava, Sophia og Mia hitlisten.

Resten af navnene på min datters små venner repræsenterer til gengæld tendenser, som er typisk amerikanske. I USA er forældre ofte mere fantasifulde, når de skal navngive døtre, end når de navngiver sønner. Det er den lille dreng ved navn Michael et eksempel på, og på popularitetslisten er også klassiske navne som Jacob, Daniel, Christopher, Anthony og Joseph i toppen. Sammenligner man med pigelisten, er den mere sprælsk – selvom for eksempel et ret klassisk navn som Elizabeth også ligger højt placeret.

Og det bringer mig til en anden tendens, som vi ikke kender herhjemmefra, nemlig brugen af kælenavne. Lille Lizzie, som vi mødte på legepladsen, er nemlig sandsynligvis døbt Elizabeth, og det samme gælder muligvis Lily (som dog også er ret populært i USA som døbenavn). Hvor kælenavne i Danmark mest bruges af den nære familie og venner, bruges de noget bredere i USA, hvor for eksempel Joseph bliver til Joe, og Christopher bliver til Chris. For andre kælenavnes vedkommende er det mindre åbenlyst, hvad de er kælenavne for; for eksempel Bill for William og Ted for Edward – og lille Jack fra legepladsen er sikkert døbt John.

Hvad så med Jordan og Madison? Ja, de repræsenterer hver deres amerikanske tendens, nemlig unisex-navne og stednavne brugt som personnavne. Jordan fra legepladsen var en to-årig dreng med Spiderman-kasket på – men kunne lige så godt have været en lille pige med Hello Kitty-elastikker i rottehalerne. Jordan kan nemlig, ligesom for eksempel navnene Riley og Kerry, gives til både drenge og piger. Et fænomen, som vi sjældent støder på i Danmark. Et af få eksempler er navnet Luc(c)a, som i øjeblikket bruges til både drenge og piger i Danmark.

Og så til stednavnet Madison, som har oplevet en helt utrolig succes som pigenavn i USA, og som stadig er et af de allermest populære pigenavne. Sammen med Madison er andre stednavne blevet populære at bruge som personnavne; for eksempel Brooklyn og Portland. På de danske legepladser findes der også London’er, Havanna’er og Paris’er – men ikke overraskende er det ganske få.