13. januar 2012

Listen over babynavne 2011 - overraskelser?

13. januar offentliggjorde Danmarks Statistik listen over de 50 populæreste fornavne til børn født i første halvdel af 2011. Efter navneloven har forældrene et halvt år til at bestemme navnet, og derfor kommer de endelige tal for anden halvdel af 2011 først i sommeren 2012.

Er der så overraskelser? Ja og nej. De populæreste fornavne er Emma og William. Emma er kommet tilbage på den topplacering, som navnet også indtog 2008, men Emma har været i top-10 siden midten af 1990'erne, så det overrasker ikke navneforskerne. William har arbejdet sig støt og roligt opad, og ligesom på listen fra 2010 ligger navnet milevidt foran nummer to. William er et relativt nyt, driftssikkert navn, der har mange år frem for sig i top-10.

Opture i toppen

Set i forhold til 2010 er Oliver og Emil rykket opad i hierarkiet fra en niende- og tiendeplads til anden og fjerdepladsen. Fremgangen er dog udtryk for et tilfældigt udsving, for Oliver lå også på andenpladsen i 2008, mens Emil var nummer fire i 2009. Blandt pigenavnene er Clara rykket fra en placering som 10-15 de sidste fem-seks år til nu at være i top-5. Laura er rykket fra tiendepladsen i 2010 til tredjepladsen, men deromkring lå Laura også i begyndelsen af 00'erne.

Nedture i toppen

Freja, der var det populæreste navn i 2009, gik tilbage til femtepladsen i 2010 og ligger nu nummer otte. Vi tror, navnet har toppet, samt at nedturen vil fortsætte de kommende år. Andre velkendte navne som Mikkel, der totalt set har været det mest populære drengenavn det seneste årti (Nyt fra Danmarks Statistik nr. 20, 13. januar 2012), er røget fra en førsteplads i 2009 over en femteplads i 2010 til niendepladsen i 2011. En anden gammel kending, Lucas, der lå på førstepladsen i 2008, var på tredjepladsen i 2010 og ligger nu på tiendepladsen. Tiden vil vise, om det er et tilfældigt dyk.

Sara eller Sarah? Pas lidt på med statistikken

Man skal være opmærksom på, at navnestatistikken kun omfatter første fornavn. En hel del navne er meget almindelige som andet og tredje fornavn, fx Emil og Victoria. Mere forstyrrende er det måske, at navnevarianterne er lagt sammen. Sara og Sarah er fx næsten lige almindelige, og det samme gælder for Malthe og Malte. Nikolaj på 27. pladsen ville slet ikke komme med i top-50, hvis man ikke slog navnevarianterne Nikolaj, Nicolaj, Nikolai, Nicolai sammen. Bag de samlede tal skjuler sig interessante detaljer, fx at Sara og Sarah har kørt parløb i mange år, og det er tilfældigt, hvilken en af formerne der ender med at være mest populær i det enkelte år:

Kilde: Danmarks Statistik, Navnebarometer, www.dst.dk/navne 

Gamle kendinge på retur

Navne, der for få år siden lå højt, synes nu at være under pres: Julie er røget fra 19. til 25. pladsen, Nanna fra 28. til 38. pladsen. Bundskraberen er dog Amalie, der er gået fra 27. pladsen i 2010 til 50. pladsen. Amalie har været placeret omkring 15. pladsen siden 1990'erne, og allerede i 2010 var navnet på retur. Den voldsomme tilbagegang kunne skyldes en Amalie-effekt, sigtende til den reality-tv-stjerne, som har eksponeret navnet på linje med fx Bokse-Brian og Biker-Jens.

Blandt drengenavnene noterer man sig tilbagegang for Rasmus (fra 26. plads til 40. plads), Kasper (fra 30. til 43. plads), Nicklas (fra 35. til 45. plads samt Marius (fra 40. til 49. plads). For Marius' vedkommende er der nok tale om et tilfældigt dyk i første halvår af 2011, mens de andre navne må sammenholdes med Julie og Nanna.

Svingdøren

Nogle navne er gledet ud af top-50 i første halvår af 2011 i forhold til 2010. Det gælder Tilde, Silke, Andrea, Selma og Emily. Af disse navne har Tilde, Andrea og Selma været med før, men har haft svært ved at få fodfæste. De kan sagtens komme igen. Silke har – bortset fra i 2010 – ligget et stykke fra top-50-listen. Emily er tilsyneladende et mysterium, for det har aldrig været specielt populært, og med blot 99 navnebærere i 2010 burde det aldrig have været med på listen. Måske en af Danmarks Statistiks sjældne fejl?! Hos drengene er det Jeppe og Christoffer, der er røget ud fra 2010 til første halvår 2011. Jeppe har – ligesom Lasse, der røg ud i 2010, haft en svagt faldende popularitet – og det kommer nok ikke tilbage. Kurven er meget ens for Christoffers vedkommende.

Nye navne i top-50

Et par velkendte pigenavne kom med i top-50 i første halvår 2011. Agnes og Ellen har været på vej frem siden årtusindskriftet, og man kan vel kun undre sig over, at de ikke er nået højere op tidligere. Begge navne er dels gamle danske navne, men samtidig er de også populære internationalt, først og fremmest i engelsktalende lande.

Liv skiller sig ud ved ikke at ende på en vokal, som pigenavnene ellers ofte gør. Navnet var oppe og snuse til top-50-listen i 2006, og populariteten skal måske ses i sammenhæng med at Liva, Livia og Olivia også er i vælten i disse år. Pigenavnet Merle er overraskelsen for navneforskerne, fordi navnet er steget markant fra ingenting de seneste år:

Kilde: Danmarks Statistik, Navnebarometer, www.dst.dk/navne

Merle har alle forudsætninger for at blive et modefænomen, men sjovt nok synes det ikke at ligge højt på hverken britiske eller amerikanske lister over populære babynavne i 2011. Nærmest kommer Tyskland, hvor Merle lå på 71. pladsen i 2011. De nye drengenavne Laurits og Aksel er mindre overraskende, for de var begge med på listen i 2008. Det er usikkert, om de bider sig fast på listen, men de har levet i bedste velgående lige under top-50 i en del år efterhånden.