1. juli 2017

William – et drengenavn i sin bedste alder

Månedens navn

I midten af juli offentliggør Danmarks Statistik top-50-listerne over de mest brugte fornavne. Helt i top finder vi måske – igen – et drengenavn med en gammel tysk oprindelse og moderne international popularitet.

Drengenavnet William er umådeligt populært i Danmark i disse år. Det kom ind på Danmarks Statistiks top-50-liste for 20 år siden, og populariteten har været stor lige siden.

William har været det hyppigste drengenavn i Danmark siden 2010, og det skyldes sandsynligvis international påvirkning og det lydlige udtryk. Det tilhører nemlig en gruppe drengenavne som begynder med Wi- (og Vi-), og som alle stiger i popularitet i disse år. Det gælder eksempelvis navnene Villads, Viggo, Vincent og Vitus. Samtidig indeholder William også to vokaler -ia- som står op ad hinanden, og det er et meget udbredt fænomen i navnemoden i dag.

Drengenavnet Williams placering på Top 50 over de mest brugte fornavne til drengebørn siden 1997. Fra 2010 har det ligget på førstepladsen. Tal fra Danmarks Statistik.

Faldende hyppighed trods topplacering

Det er imidlertid interessant at selvom William har været det højst placerede drengenavn siden 2010, så har den andel af hver årgang som har fået navnet som første fornavn, været faldende. Det hænger sammen med en tendens til at færre får de hyppigste navne; en tendens som har været aktuel gennem længere tid.

Procentandelen af alle danske drengebørn i en årgang som fik navnet William som første fornavn. Den relative populariet synes at være toppet i 2010. Tal fra Danmarks Statistik.

Også populært i Norge og Sverige

Det er ikke kun i Danmark at William er et populært drengenavn. I vores nabolande har navnet også stor popularitet og ligger som nummer 3 i Sverige for børn født i 2016, og i Norge er William nummer 1 ligesom i Danmark. I Norge tillægges topplaceringen den populære tv-serie Skam hvor en af hovedpersonerne hedder William. Her er der dog fare for cirkelslutninger idet karakteren i Skam sandsynligvis er tillagt navnet William netop fordi det er et udbredt navn blandt børn og unge i Norge. Navnevalg af denne art i film og tv-serier kendes også fra Danmark.

Procentandelen af alle norske drengebørn i en årgang som fik navnet William (den vandrette streg markerer 1%). Bemærk at den relative popularitet – i modsætning til i Danmark – ikke synes at være toppet endnu. Kilde: Statistisk sentralbyrå.

Inspiration fra England

William er den engelske form af det tyske mandsnavn Wilhelm som er sammensat af ord med betydningen 'vilje' og 'hjelm'. Det stammer sandsynligvis helt tilbage fra jernalderen og kendes i hvert fald fra slutningen af 700-tallet som navn på en greve af Toulouse – hvis tilnavn antyder at han har haft en særligt kort næse. William har været brugt i Danmark siden anden halvdel af 1700-tallet hvor danske købmænd hentede inspiration til navnet gennem deres engelske handelsforbindelser.

Det har været blandt de hyppigste mandsnavne i England siden William the Conqueror (Vilhelm Erobreren) erobrede landet i 1000-tallet, og i tiden omkring år 1900 var det blandt de allermest brugte drengenavne. Efter at det i en årrække var mindre populært, er William i dag igen blandt de mest brugte drengenavne i England og Wales. Også i USA er William blandt de mest udbredte drengenavne.

I midten af juli måned offentliggør Danmarks Statistik top-50-listerne over de mest brugte fornavne til børn født i Danmark i 2016. Det bliver interessant at se om William fortsat bestrider førstepladsen hos drengene.

Birgit Eggert